in ,

AHA, BHA i PHA: Zbog čega su ove kiseline neizostavne u njezi lica?

Foto: Envato

Kiseline su čest sastojak proizvoda za lice i neizostavne su u njezi kože. More

Kako su skincare kiseline apsolutno neizbježni dio njegujuće, ali i anti-age rutine, i to za dame svih tipova kože i svih dobnih skupina, no, baš kao i u svemu – i u njihovom korištenju treba pronaći mjeru.

Ako niste sigurni koja je kiselina idealna za koji problem kože te kako se uopće snaći u silnoj ponudi proizvoda na tržištu – donosimo sažet vodič kroz najčešće korištene kiseline, njihovo djelovanje i preporuke o najboljem način korištenja. Prije svega, potrebno je znati kako su najveći neprijatelj čistog, ujednačenog i blistavog tena mrtve stanice koje se nakupljaju u porama i na površini kože. Naša koža neprestano stvara nove stanice, istovremeno odbacujući one stare, oštećene.

No, taj proces ne teče uvijek onako glatko kako priželjkujemo – zbog dehidracije, tipa kože i onečišćenja iz okoliša, proces odbacivanja mrtvih stanica kože ponekad je otežan, što za posljedicu ima njihovo nakupljanje u porama, ali i onemogućavanje proizvodima za njegu kože da djeluju u svojoj punoj snazi.

Rezultat su, pogađate – začepljene i proširene pore, akne, miteseri, upale, ljuskica na koži, sivkast ten, dubinska dehidratacija i brojna druga oštećenja zbog kojih nam je ten iz dana u dan sve lošiji.

Osim toga, zbog produljene dehidracije i oštećenja kože, kao i nemogućnosti prodiranja hranjivih sastojaka iz krema i seruma, kao rezultat pretjeranog nakupljanja mrtvih stanica kože javljaju se i prerano nastale bore i ubrzano starenje kože. Odgovor na sve ove probleme, tvrde stručnjaci, je uvođenje moćnih kiselina u redovnu njegu lica.

Ukoliko se odlučite na njegu kože hemijskim pilinzima koji odstranjivanjem rožnatog sloja privremeno povećavaju fotosenzibilnost kože, te su zbog toga su pogodni samo za upotrebu u kasno jesensko, zimsko i rano proljetno doba, kožu morate primjereno štititi visokim zaštitnim faktorom.

AHA, BHA, PHA – koje odabrati i kako ih koristiti?

Osim što će ukloniti zaostale mrtve stanice, sebum, prljavštinu, nakupljene čestice prašine i onečišćenja iz pora i s površine kože, pravilno korištene kiseline uspješno će ukloniti i sivilo tena, mrljice, pa čak i znakove starenja. Jednostavnije rečeno – licu će vratiti blistavost i mladenački izgled čak i kada ste od nje već odustali. Iako ih najčešće nalazimo u proizvodima za eksfolijaciju, sve se češće moćne kiseline mogu pronaći i na popisima sastojaka anti-age krema, seruma i tonika – a u silnoj se ponudi nije uvijek najjednostavnije snaći.

Koje sve vrste kiselina nalazimo u skincare formulama i kako odabrati idealnu za svoje lice?

Najčešće u proizvodima nalazimo alfahidroksi, betahidroksi te polihidroksi kiseline, a glavne razlike među njima odnose se na snagu i dubinu prodiranja u kožu te na učinak koji postižu.

Alfahidroksi kiseline, poznatije kao AHA kiseline, najčešće se nalaze u nešto blažim formulama namijenjenim češćem korištenju. Obično se dobivaju iz voća, zbog čega se kolokvijalno često nazivaju i voćnim kiselinama – a zajednički naziv AHA koristi se za skup od nekoliko kiselina – glikolnu, maličnu, citričnu, mandeličnu i mliječnu. S obzirom na to da s topive u vodi, najbolje djeluju na samoj površini kože. Njihov je najčešći učinak zaglađivanje površinske teksture kože, lagano učvršćivanje te poticanje brže izmjene stanica.

Zbog činjenice da djeluju nježno i površinski, ne uzrokuju crvenilo niti karakterističnu nadraženost koju asociramo s pilingom, no njihov učinak na izmjenu stanica pomoći će i u proizvodnji novog kolagena. Izrazito su nježne i prikladne čak i za osobe s osjetljivom kožom, tankom i suhom kožom, no njihov učinak nije dovoljno snažan za problematičnu kožu sklonu aknama i začepljenim porama.

Za razliku od AHA kiselina, njihove „snažnije rođakinje“ – BHA kiseline, mnogo su moćnije kad je u pitanju prodiranje u kožu. Glavna je razlika u njihovoj strukturi – one su, naime, topive u ulju, što znači da se neće zadržati na površini kože, već će vrlo učinkovito rastopiti sebum i tako prodrijeti duboko u pore. Iako i u BHA kategoriju službeno spadaju četiri kiseline, u skincare kontekstu važna je samo jedna – salicilna.

Nazvana i „kraljicom čistih pora“, ova je kiselina s dobrim razlogom jedna od najkorištenijih preparata ne samo u kupaonicama skincare entuzijasta, već i u dermatološkim ordinacijama širom svijeta. Samo neki od njenih izuzetnih učinaka su vrlo duboko prodiranje u pore, odčepljivanje začepljenih pora, uklanjanje viša sebuma, regulisanje prirodnog sebuma i mašćenja lica – zbog čega ih obožavaju osobe masne, problematične kože sklone aknama i upalama.Osim eksfolijacije gornjeg sloja kože, one će ciljanim djelovanjem na žlijezde lojnice smanjiti pojavu komedona i mitesera, a zbog izuzetnog učinka čišćenja pora i uklanjanja mrtvog sloja površinskih stanica, smatra se i izvrsnim anti-age saveznikom.

PHA – nova generacija eksfolijacije za osjetljivu kožu

Ako je vaša koža izrazito osjetljiva, zbog čega je vaša potraga za idealnim preparatima za njegu otežana (a čak su vam i nježne AHA kiseline izazvale pretjeranu reakciju), ne morate u potpunosti odustati od korištenja kiselina. Dok će AHA i BHA kiseline možda pretjerano iritirati osjetljivu kožu, nova generacija pilinga osmišljena upravo za najosjetljiviju kožu. Poznata i pod nazivom „druga generacija AHA kiselina“, Polihidroksilna kiselina ili PHA sastojak je koji efikasno djeluje na fotooštećenja i ubrzanje stanične obnove.

Karakterišu ih izrazito velike molekule, zbog čega ne mogu prodrijeti u kožu već djeluju isključivo na njenoj površini. Iz tog razloga, neće uzrokovati nadraživanje niti će nepotrebno iritirati ionako osjetljive stanice kože – a zato ih obožavaju dame na čijem se licu pojavio ekcem ili rozaceja. Doprinose dubokoj hidrataciji, zbog čega su idealni odabir za vrlo suhu, oštećenu i nadraženu kožu, piše monis.ba.