in

Cijenite vaše zdravlje: Pored vitamina i minerala mogu li i probiotici ojačati imunitet?

Foto: Envato

Uz vitamine i minerale postavlja se pitanje – mogu li našem imunitetu pomoći i probiotici? More

Vrijeme je respiratornih infekcija, pa mnogi traže način kako da poboljšaju imunitet u borbi sa virusima i bakterijama.

Uz vitamine i minerale postavlja se pitanje – mogu li našem imunitetu pomoći i probiotici?

Probiotici su bakterije mliječne kiseline, poput onih koje prirodno obitavaju u našim crijevima i učestvuju u probavljanju hrane.

Nakon unosa hranom ili putem farmaceutskih pripravaka “dobre” probiotičke bakterije zauzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima, čime sprečavaju njihov rast i razmnožavanje te ponovo uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote i tako poboljšavaju zdravlje probavnog sistema.

Ako se pitate gdje ih naći, evo odgovora. Probiotika ima u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, dodacima prehrani i proizvodima za uljepšavanje.

I dalje se provodi puno istraživanja oko ideje šta probiotici mogu učiniti za vaše tijelo?!

Iako postoji puno mogućih pozitivnih ishoda, naučnici još uvijek rade na pronalaženju konačnih odgovora o tome kako probiotici mogu pomoći u raznim stanjima.

Za sada se smatra kako njihovo korištenje nema štetne učinke, piše tuzlalive.ba.

Našu crijevnu mikrobiotu narušavaju neki lijekovi poput antibiotika, lijekova za vezanje želučane kiseline, steroidnih protivupalnih lijekova, hormonskih preparata, stoga je u tim situacijama potrebno povesti računa o eventualnoj nadoknadi dobrih bakterija.

Mogu li probiotici spriječiti bolest?

Ima smisla da su odličan dodatak zdravlju probave, a više od pola ćelija koje stvaraju antitijela nalaze se u crijevima i probavnom sistemu, piše IngomedHeqalth.org.

Ako imate zdrav nivo dobrih bakterija u organizmu i crijevima, manje su šanse da ćete se razboljeti.

Najnovije istraživanje bavilo se otkivanjem utjecaja probiotika na imunološki sistem, s naglaskom na respiratorne bolesti. Autori su zaključili da postoji poveznica s manjom stopom bolesti, ali i slabijim simptoma kod ove vrste infekcije a kod djece i odraslih, ali naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja.

Postoje i neki dokazi kako bi probiotici mogli prevenirati COVID-19 kada se koriste uz drugu terapiju.

Koji su probiotici najbolji?

Većina istraživanja o dobrobiti probiotika se fokusiraju na određen soj bakterija.

Acidophilus se nalaze u jogurtu, mlijeku, misu i može podržati imunološki sistem, prema meta analizi predstavljenoj prije dvije godine.

Bifidobakterije u jogurtu, mlijeku, kefiru, krastavcima, mesu, sirćetu te hljebu od kiselog tijesta mogu smanjiti upalne procese, prema meta analizi objavljenoj 2017. godine.

Svaki jogurt i svaki aktivni probiotik sadrži L. Bulgaricus i S. Thermophilus bakterije, a prema pisanju stručnjaka, povezani su s jačanjem imunološkog sistema.