in

Da li je dobro isprati kosu hladnom vodom? Evo šta kažu stručnjaci

Foto: Envato

Znamo da pomisao na tuširanje hladnom vodom nije utješna niti opuštajuća. Ali, što ako vam kažemo da ispiranje pramenova kose hladnom vodom zapravo može biti dobro? More

To je istina! Iako je ribanje vlasišta toplom vodom siguran način uklanjanja sve te prljavštine i masnoće, ispiranje hladnom vodom ima značajne prednosti.

To je zato što vruća voda otvara kutikule kose, dok ih hladna voda zatvara. A kada zatvorite te kutikule nakon pranja, ta vlaga ostaje zaključana, dajući vam meku i sjajnu kosu.

– Pranje kose hladnom vodom pomaže pri zatvaranju kutikule nakon pranja, rekao je frizer slavnih Florian Hurel za Vogue India.

– Ovo ima dodatnu korist jer pomaže, zajedno s proizvodima za njegu kose, da vaša kosa izgleda snažno i sjajno, a ko to ne želi?, upitao je on.

Ako često koristite vruću vodu za pranje kose, to bi s vremenom moglo ukloniti prirodna ulja s vaše kose. I dok ne morate koristiti ledeno hladnu vodu, poslužiće bilo šta ispod sobne temperature, ispiranje kose hladnom vodom može dati onaj dodatni sjaj i hidrataciju.

Međutim, ovu tehniku ne morate isprobavati ako imate vrlo tanku ili tanku kosu. Budući da hladna voda zadržava vlagu, mogla bi otežati vaše pramenove, stvarajući izgled ravne kose.

Ali ako vašoj kosi treba malo sjaja, pokušajte! Ili posegnite za maskom za kosu ako ne možete podnijeti pomisao na hladan tuš, prenosi bl-portal.com.