in

Da li možemo kombinovati nakit od zlata i srebra? Evo šta kažu stručnjaci

Foto: Envato

Modne dileme često nam zaokupiraju misli – iako danas većinu pravila kršimo bez grižnje savjesti, nekih se i dalje držimo. More

Ako muškarac nosi odijelo, mora odabrati čarape koje su dovoljno visoke da ne otkrivaju potkoljenicu ni dok sjedi. Zajedno se nikad ne nose tamnoplavo i crno, crno i smeđe niti srebro i zlato. Žene možda više ne nose suknje koje sežu barem do sredine koljena, no gore spomenuta stoljetna pravila slijede nas i danas.

Louis Cartier miješao je metale još 1924. kad je prvi put kreirao trostruki tzv. Trinity prsten na kojem se isprepliću bijelo, žuto i ružičasto zlato. Kombinacije srebra i zlata danas viđamo kod najvećih brendova nakita kao što su Bvlgari, Chopard i Tiffany’s, a nosile su je i Grace Kelly i princeza Diana. Pa zašto se još uvijek toliko zgražamo nad njom? Da zauvijek riješe ovu dilemu Telegram je pitao tri dizajnerice nakita, Emu Krot Turudić, Maju Miletić i Selmu Štrkljević Mravak.

Zašto srebro i zlato ne idu zajedno

Razlozi zašto zlato i srebro ne idu zajedno nisu utemeljeni na nikakvim pravilima stiliziranja niti nauke. Vjeruje se da srebro i zlato imaju različite bioenergije koje se ne slažu, da imaju različito terapeutsko djelovanje, da njihova kombinacija donosi nesreću, prenosi radiosarajevo.ba.

Ema Krot Turudić iz brenda Cherry Dear kazala je da osobno nikad nije shvaćala problem s kombinacijom zlata i srebra i dodala da je većina razloga zašto ih ne treba spajati dolazi iz narodnih praznovjerja.

– Vjerovatno si naišla na neke sulude podatke da je kombinovanje loše za zdravlje (osobno oduvijek nosim kombinaciju i evo me zdravija nego ikad), vještičje priče da donosi nesreću ili pak modne priče da samo jako hrabri mogu nositi kombinaciju (ne smatram se ‘modno hrabrom’ i većinu vremena se oblačim kao Steve Jobs pa imam zlatni i srebrni lančić oko vrata i kombinaciju prstena na ruci), pojasnila je ona.

Ne vidi nikakav problem s kombiniranjem i slojevitošću lančića, narukvica, prstenja pa ni naušnica.

Maja Miletić iz brenda Mammii Studio s njom se složila.

– Koliko god volim čuti nečije modno obrazovano mišljenje, potkovano poznavanjem opće kulture i pravila odijevanja, najbitnija mi je sloboda”, kazala je Miletić. “Na kraju krajeva, stvari se mijenjaju, a nemali broj puta su mišljenja utemeljena na praznovjerjima, a to je ono što sam ja najčešće čula o kombiniranju srebra i zlata, da donosi neki tip nesreće, dodala je Miletić.

Kako kombinovati dva metala

Sloboda je, složila se s Krot i Miletić i Selma Štrkljević Mravak iz brenda Little Wonder, ključna stvar u kombinovanju nakita.

– Ne vidim ništa loše u kombinaciji recimo decentnog tankog zlatnog lančića sa statement srebrnom ogrlicom s privjeskom ili nekim upečatljivim srebrnim naušnicama. Što se tiče prstenja i narukvica također smatram da se može izvesti lijepa igra s više srebrnih i zlatnih komada zajedno. Jedan arm party s više minimalističkih srebrnih i zlatnih narukvica mi zvuči skroz dobro, objasnila je Štrkljević Mravak .

No, ipak slijedi vlastito pravilo da se zlato i srebro kombinuju samo u što jednostavnijim varijantama.

– Kada razmišljam o toj kombinaciji srebra i zlata uvijek zamišljam minimalistički nakit pročišćenih linija, dok bih filigranske i tradicionalnije komade nakita kombinirala u jednoj boji”, zaključila je Štrkljević Mravak.

Miletić voli kombinirati sve i nositi što više nakita sve dok se, osjeća dobro.

– Iako nosim dosta svog nakita, najviše volim nositi poklone dragih ljudi, mislim da zato imam toliko rupica na ušima, jer bih najradije nosila sve istovremeno. Tako da sada na sebi imam crveno, žuto zlato, bisere i srebro. Sve prolazi ako je emocija prava, podvukla je Miletić.

Ema Krot Turudić ipak smatra da treba pripaziti na neke osnovne stvari na koje ionako treba paziti i u odijevanju i stiliziranju bilo čega drugoga.

– Nisam stilist i ovo je moje laičko razmišljanje, ali kao i sa svim drugim modno ‘nespojivim’ kombinacijama treba malo pripaziti na količinu (zbog težine nakita), ergonomiju (zbog udobnosti) i proporciju. Osobno bih izabrala neku jednobojnu kombinaciju kao podlogu ako je već naglasak na nakitu, rekla je Krot Turudić

I što je onda zaključak?

Pustimo ljudima da se zabavljaju i dobro osjećaju. Tome bi moda trebala barem djelomično služiti, zar ne?”