in

Devet najboljih savjeta kako ojačati nokte i održati ih lijepima

Foto: Envato

Evo nekih od savjeta pomoću kojih možete u tren oka ojačati svoje nokte. More

Donosimo neke od savjeta kako ojačati nokte i održati ih lijepima, snažnima i prije svega zdravima.

Evo nekih od savjeta pomoću kojih možete u tren oka ojačati svoje nokte.

Smanjite izlaganje vodi

Prekomjerno namakanje i izlaganje noktiju vodi može uzrokovati pucanje noktiju. Stoga, kada perete posuđe ili štogod čistite, nosite rukavice, te nastojte kad je moguće ne držati ih predugo izložene vodi, prenosi dolinalasve.info.

Ostanite hidrirani

Dovoljna količina vode na dan itekako ima utjecaja kako na tijelo, tako i na zdravlje noktiju. Unošenje dovoljno vode u tijelo pomaže noktima da zadrže vlagu te smanjuje lomljenje.

Obratite pažnju na prehranu

Kao što je slučaj sa unosom vode, jednako važi i za hranu. Pobrinite se da jedete bogatu i raznoliku prehranu, jer prehrana koja oskudijeva ključnim vitaminima i mineralima može utjecati na cijelo tijelo, uključujući i nokte.

Ako razmišljate o dodacima prehrani, obavezno se prije toga konzultirajte s liječnikom.

Pripazite na proizvode za nokte koje koristite

Kada su u pitanju lak za nokte i odstranjivač, mnogi od njih sadrže jake kemikalije koje mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton najbolje je izbjegavati jer može oštetiti nokte, a što se tiče lakova, potražite one koji ne sadrže toliko štetnih sastojaka.

Ako koristite dezinfekcijsko sredstvo za ruke, koristite ga umjereno, jer ono na bazi alkohola isušuje nokte (i ruke), što dovodi do lomljivosti noktiju. No ipak, sigurnost mora biti na prvom mjestu!

Kada čistite po kući, nosite gumene rukavice. Mnogi proizvodi za čišćenje ili maramice za čišćenje sadrže kemikalije koje mogu oslabiti nokte, a rukavice ovdje pomažu da izbjegnete kontakt s ovim kemikalijama.

Ako koristite šampon koji isušuje kosu ili ima za cilj ukloniti masnoću (odnosno, namijenjen za masnu kosu), mogao bi vam isušiti nokte i uzrokovati lomljive nokte. Ako je to slučaj, pokušajte promijeniti šampon na nekoliko tjedana i vidite hoćete li primijetiti razliku.

Odmorite od geliranih i/ili akrilnih noktiju

Iako se reklamiraju kao laka alternativa za one koji imaju problema s rastom noktiju, česta uporaba može uzrokovati ljuštenje noktiju, što ih slabi. Ali ako ih ipak želite nositi, svakako dajte noktima odmor između nanošenja.

Na tragu gore rečenog, dobro je tu i tamo odmoriti i od običnog laka za nokte i pustiti ih da dišu. Stalna uporaba laka, čak i netoksičnog laka, može oslabiti nokat.

Kratite nokte

Praktično, veća je vjerojatnost da će se dugi nokti slomiti ili da ćete njima zapeti za stvari nego što je to slučaj sa kraćima, što im pak pomaže da zadrže čvrstoću.

Nemojte koristiti nokte kao alat

Korištenje noktiju kao alata može dovesti do lomljenja i pucanja, što zauzvrat može oslabiti nokat, stoga koristite vaše jagodice prstiju ili pak neki drugi predmet za nešto otvoriti, dohvatiti i slično.

Koristite losion za nokte

Nakon skidanja laka, ili pak kada osjetite da su vam ruke ili područje oko noktiju suho, nanesite kremu za ruke i pritom hidratizirajte nokte. To možete učiniti i svaki put kada perete ruke.

Promijenite način na koji turpijate nokte

Turpijanje noktiju lijevo-desno poput pile zapravo može oslabiti nokte. Umjesto toga, turpijajte ih u jednom smjeru.