in

Istraživanje pokazalo: Žene bolje čitaju misli od muškaraca

Foto: Envato

Žene, u prosjeku, bolje čitaju misli neke osobe i imaju više kognitivne /spoznajne/ empatije od muškaraca – pokazuje velika naučna studija. More

Žene, u prosjeku, bolje čitaju misli neke osobe i imaju više kognitivne /spoznajne/ empatije od muškaraca – pokazuje velika naučna studija.

Žene su bolje od muškaraca u “stavljanju u tuđu kožu”, odnosno zamišljanju onoga što druga osoba misli.

To su rezultati najveće studije o teoriji uma do sada, sprovedenoj na više od 300.000 ljudi u 57 zemalja.

Autori studije, objavljene u časopisu “Prosidings of di Nešnel akademi of sajens”, navode da žene, u prosjeku, postižu bolje rezultate od muškaraca na široko korištenom testu “Čitanja misli u očima” /Test očiju/, koji mjeri kognitivnu empatiju.

Kognitivna empatija jedan je od temeljnih dijelova ljudske društvene interakcije i komunikacije.

Tim multidisciplinarnih naučnika predvođen Univerzitetom Kembridž, uz saradnike sa univerziteta Bar-Ilan, Harvard, Vašington i Haifa, spojio je velike uzorke sa različitih internet platformi za analizu podataka, prenosi bl-portal.com.

Njihovi rezultati pokazuju da su žene u prosjeku imale na “testu očiju” znatno više rezultate od muškaraca /u 36 od ukupno 57 zemalja/ ili slične muškarcima /u 21 zemlji/.

Rezultati pokazuju da nije bilo zemlje u kojoj su muškarci, u prosjeku, imali znatno bolje rezultate od žena na istom testu.

Naučnici napominju da ova velika studija, ipak, ne može otkriti uzrok te polne razlike, ali autori smatraju, na osnovu prethodnih istraživanja, da to može biti rezultat bioloških i društvenih faktora.