in

Ljubav ima pet faza, nemojte odustati u trećoj

Foto: Envato

Tajna sretne veze i “vječne ljubavi” se krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze. More

Iako se u dobu interneta i povećane komunikacije među ljudima mnogima čini kako je danas lakše nego ikad naći idealnog partnera, istraživanja pokazuju da nove generacije u vezama imaju sve manje strpljenja te sve češće ispoljavaju strah od vezivanja.

Ovi obrasci ponašanja nerijetko završe prekidom ljubavne veze ili razvodom braka koji ostavljaju duboke emocionalne posljedice i pitanja poput “Gdje sam ovaj put pogriješio/la?” ili “Zašto uvijek biram pogrešnu osobu?”.

Psiholozi tvrde da ne postoje univerzalni odgovori na ova pitanja, te da se tajna sretne veze i “vječne ljubavi” krije u pravilnom razumijevanju različitih faza ljubavne veze.

Poznati američki psiholog Jed Diamond koji se godinama bavi izučavanjem fenomena ljubavi i sretne veze, kliničkim je istraživanjima dokazao kako većina ljudi u toku života zaista pronađe svog idealnog partnera, no ne i način kako da tu ljubav održi.

Prema rezultatima njegovih istraživanja, istinska ljubav ima pet faza, a glavni problem se nalazi u tome što većina ljubavnih veza uspije stići tek do treće, prenosi uniqa.ba.

1. Zaljubljivanje

Početna faza veze ili zaljubljivanje je uvijek divna, posebno zbog silnih hormona sreće koji nas preplave kad pomislimo na voljenu osobu. U ovoj fazi naša su tijela pod uticajem dopamina, oksitocina, serotonina te estrogena i testosterona, a svako od nas je barem jednom u životu iskusio ovaj jedinstveni osjećaj.

U ovoj fazi veze smo skloni da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubijeđeni smo da će upravo ta osoba ispuniti sve naše želje i očekivanja koja prethodni partneri nisu mogli.

Osjećaji su intenzivni do te mjere da većina parova smatra da će tako ostati zauvijek.

2. Život u paru

U ovoj fazi veze, zaljubljenost u partnera se produbljuje, mnogi se odlučuju na brak ili zajednički život, te prave planove za budućnost. Dosta parova se u ovom periodu odluči imati dijete i zasnovati porodicu.

Povjerenje u partnera i vašu ljubav u ovoj fazi raste, pa se parovi često odlučuju i na zajedničke investicije.

Što se tiče seksualnog života, u ovoj fazi najčešće prestaje biti tako intenzivan i neobuzdan, no i dalje veoma aktivan. Osjećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno te mislimo da naša ljubav može preživjeti sve.

3. “Buđenje od iluzija”

U trećoj fazi ljubavi koju psiholozi zovu i fazom razočarenja dolazi do tzv. buđenja od iluzija koje smo imali prema partneru. Ova faza može početi iznenadno, pokrenuta nekom konkretnom neugodnošću od strane partnera, ali i postepeno, spoznavajući činjenicu da voljena osoba nije tako savršena kako ste mislili.

Svi smo ljudska bića s vrlinama i manama, te je ova faza sasvim normalna i do nje dolazi u svakoj vezi ili braku.

Ipak, većina brakova i veza upravo ne “preživi” ovu fazu.

Faza razočarenja u partnera je prožeta mnogim osjećajima. Ne osjećate se voljeno i sigurno kao nekad, čeznete za zaljubljenošću s početaka veze, partneru zamjerate na promjenama u ponašanju te gomilate nezadovoljstvo i osjećate ljutnju. U ovoj fazi se, izbjegavajući konflikte, nerijetko i fizički udaljavamo od partnera, što ostavlja posljedice na intimnost među partnerima i seksualni život.

Kod nekih parova u ovoj fazi se javljaju i druge “ubice intimnosti” kao što su potpuni nedostatak seksualne želje ili spolna nemoć, a i druge zdravstvene poteškoće kao što su srčana aritmija, problemi sa želucem i ostale psihosomatske tegobe.

Ipak, psiholozi tvrde da ovo emocionalno ‘otriježnjenje’ ne mora značiti kraj veze ili braka, te da nam zapravo može pomoći da prvi put racionalno sagledamo partnera kao ljudsko biće, te shvatimo da i sami nismo savršeni.

Osnovna stvar na koju ne smijemo zaboraviti je – komunikacija. Iskrenost i obostrano priznavanje vlastitih grešaka, ‘detektovanje’ problema i pronalazak najboljeg rješenja su ključ opstanka veze i ljubavi.

4. Stvaranje trajne ljubavi

Partneri čija veza preživi treću fazu mogu biti sretniji nego parovi u fazi zaljubljenosti!

Ako se pitate kako, psihologija ima spreman odgovor: Suočavanje s problemima i stvarima koje nam donose bol i konflikte čine nas smirenima i zadovoljnima, a partnera napokon doživljavamo kao individuu koja također ima vlastita očekivanja i poimanje života u paru.

U ovoj fazi nerijetko uviđamo da smo naša očekivanja od sadašnjeg partnera ‘vukli’ iz prethodnih veza, a možda čak i iz djetinjstva.

A kad bura prođe, nema ničeg boljeg od partnera koji vas voli upravo kakvi jeste. Na ovaj način raste i naše samopouzdanje, pa uz partnerove, naučimo bolje prihvatati svoje mane te cijeniti svoje vrline.

5. Ljubav koja “mijenja svijet”

U momentu kad konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu, neraskidivu povezanost s osobom koju volimo, onda smo spremni da mijenjamo svijet oko sebe.

Naravno, ne doslovno, ali svi smo nekad u životu čuli za pojam ljubavi koja daje primjer drugima. Ukoliko vaša ljubav može poslužiti kao takav primjer i dati nadu onima koji se osjećaju izgubljeno i usamljeno, vaša ljubavna misija je uspjela!

Studije su također pokazale da sretni i zaljubljeni parovi žive duže, jedu zdravije i spavaju bolje od samaca i parova koji su često u konfliktu.

Na kraju svega možemo zaključiti da život udvoje zaista može biti savršen, posebno ako ljubav baziramo na neprolaznim vrlinama – iskrenosti i poštovanju.