in

Najbolja prirodna ulja za svaki tip kože

Foto: Envato

Prirodna ulje za lice promijenit će vaš odnos prema njezi.
More

Ulja za suhu kožu

Ovo je tip kože koji ne proizvodi dovoljno masnoće. Zato mu prijaju masnija ulja koja to na svoj način nadomjeste. Evo nekih:

Maslinovo ulje

Ovo je od onih ulja koja imaju veće molekule pa ga koža teže upija. Zato nije dobro ako imate masnu kožu, ali je izuzetno dobro ako imate suhu. Bogato je vitaminom E i masnim kiselinama pa super djeluje protiv bora. Pored njega, tu su i vitamini A, D i K. Posebno je pogodno za suhu kožu sklonu perutanju i ekcemima. Bitno je da birate čisto, hladno cijeđeno ulje.

Maslinovo ulje ima visoku koncentraciju antioksidanta koji se naziva skvalen pa je odlično kao prevencija od starenja kože i gubitka elastičnosti.

Pošto nije pogodno za svaki tip kože lica, najbolje je napraviti prvo test na manjem dijelu lica.

Kantarionovo ulje

Ovo ulje je izuzetno povoljno za kožu lica, štiti je i čini glatkom. Bogato je flavonoidima i dobro je za sve tipove kože pa mnogi misle da je najbolje ulje za lice. Odmah po nanošenju primjetit ćete da koža izgleda sjajnije i zdravije, hidrira je, a vremenom uklanja i fine bore sa lica. Ulje kantariona provjereno je dobro kao lijek za opekotine. Ono zapravo ima sposobnost da umiruje kožu i upale na njoj, bilo da su one izazvane opekotinama, aknama, suhoćom i perutanjem.

Kokosovo ulje

Kao i maslinovo ulje, i ovo spada u ona teža ulja koja koža teže upija. Dobro je za suhu kožu. Kokosovo ulje za lice odlično djeluje protiv bakterija i gljivica i ima antiupalna svojstva pa ga često preporučuju u maskama za bubuljice koje su prirodne. Ipak, iskustva mnogih govore da je ono prilično masno pa kao takvo začepljuje pore i ne čini mnogo koristi kada su akne u pitanju.

Za razliku od maslinovog ulja, čiji vam se miris na licu baš i neće dopasti, kokosovo ulje miriše sjajno. To nije zanemarljiv faktor kada su preparati za lice u pitanju jer osjećamo njihov miris cijeli dan.

Kokosovo ulje za lice je solidna zaštita od UV zraka, ali ne onakava kakva vam treba za cijeli dan na suncu. Ipak, štiti donekle kožu od pojave bora i preranog starenja izazvanih ovim faktorom.

Ulja za kombinovanu i masnu kožu

Masna koža sklona je bubuljica, a kombinovana koža je problem za sebe – dijelom je suha, dijelom sklona aknama. Ipak, bitno je da za ove tipove lica koristiti nekomedogena ulja.

Arganovo ulje

Ovo prirodno ulje spada u ona sa manjom molekularnom veličinom pa ga koža lako upija. Odlično hidrira kožu i održava njenu vlažnost i zato je dobro čak i onda kada imate lice sklono bubuljicama. Arganovo ulje bogato je vitaminom E, pa se zato koristi kao ulje za lice protiv bora. I odlično je u te svrhe.

S obzirom da je lagano, dobro je za sve tipove kože. Ne zatvara pore, reguliše proizvodnju sebuma i treba da bude vaš izbor ako imate masnu kožu lica. Dobro je i za suhu kožu također. Ako je lice jako suho, nanosite ga dva puta dnevno. Sprečava starenje i vraća elastičnost koži, rješava mnoge probleme i možete smatrati da je najbolje ulje za lice.

Bademovo ulje

Ulje badema je odlično za osjetljivu kožu, tako da će prijati svim tipovima kože. Čini kožu mekanom i glatkom. Zato jer je bogato vitaminom A, sprečava akne, a zato jer je bogato vitaminom E sprečava bore. Ukoliko planirate da krenete sa nekim uljem za lice, onda je najbolje da počnete baš sa ovim jer ima laganu teksturu. Odlično se bori i protiv tamnih kolutova oko očiju i otečenih podočnjaka. U svakom slučaju, morate ga probati jer je odlična prevencija protiv starenja kože. Velika je vjerovatnoća da ćete se zaljubiti u njegova svojstva, piše ljepotaizdravlje.ba.