in ,

Napravite prirodnu pastu za zube: Potrebna su vam samo četiri sastojka

Ilustracija: Envato

Zube nije nužno prati kupovnim pastama da bi bili čisti. Razmislite, ljudi su i u davna vremena vodili brigu o higijeni usne šupljine – puno prije pojave pasti za zube. More

Postoje dobre i zdravije alternative kupovnim pastama za zube, a jedno od njih je pasta od kokosovog ulja. To ulje inače je poznato kao vrlo blagotvorno za naše tijelo, posebno za lijep i mladolik izgled kože.

Nedavno je potvrđeno kako paste za pranje zuba na bazi kokosovog ulja usporavaju razmnožavanje bakterija odgovornih za pojavu karijesa i onemogućavaju njihovo vezivanje za zubnu caklinu.

Osim toga, kokosovo ulje djeluje kao prirodni antibiotik pa pomaže kod raznih upala u usnoj šupljini. Može se koristiti i kao vodica za ispiranje, bitno je da dođe u doticaj s usnom šupljinom.

Sastojci:

  • 6 kašika kokosovog ulja
  • 6 kašika sode bikarbone
  • 15 do 20 kapi eteričnog ulja (paprene metvice, eukaliptusa ili grejpa)
  • 1 kašičica stevije (ili više, ako vam se sviđa slađi okus u ustima, npr. za dječje paste za zube)

Priprema:

Rastopite ili malo omekšajte kokosovo ulje pa umiješajte ostale sastojke i dobro promiješajte kako bi se sve dobro povezalo. Smjesu potom stavite u malu staklenku.

Ostavite da se potpuno ohladi. Koristite tako da ne gurate četkicu u staklenku, već količinu paste dovoljne za pranje izvadite npr. drvenim štapićem (kao za sladoled) koji potom bacite. Ili, koristite svaki put čistu žličicu, piše Extreme Natural Health News.