in

Novo saznanje: Prekomjerno konzumiranje energetskih pića može izazvati depresiju

Foto: Envato

Zdrava odrasla osoba može povremeno popiti limenku pića dnevno, u suprotnom postoji rizik od visokog šećera u krvi i skokova krvnog pritiska. More

U posljednje vrijeme sve je više ljudi ovisno o energetskim pićima kada se osjećaju usporeno, tromo ili umorno, iako mnogi ljekari smatraju da su energetska pića opasnija po zdravlje od kafe i drugih napitaka s kofeinom.

Sličan sastav

Energetska pića su bezalkoholna pića s prilično visokim sadržajem kofeina. Dakle, u jednoj limenci ima kofeina i energije koliko i u jednoj šoljici duplog espresa. Većina energetskih napitaka ima sličan sastav – voda, šećer, kofein, minerali, vitamini i stimulansi. Zdravstveni rizici su uglavnom zbog visokog sadržaja šećera i kofeina.

Neki od energetskih napitaka sadrže kofeina i do osam puta više od obične kafe. Problem je što sve više mladih konzumira energetska pića. Svakako da energetska pića djeluju okrepljujuće, podižu tonus, potiču mentalnu aktivnost, ali takvo umjetno stanje traje nekoliko sati, a poslije toga osoba se počinje osjećati vrlo umorno i letargično.

Nalet energije

Tijelo dobije kratak nalet energije i u isto vrijeme podvrgnuto je jakom stresu. Komponente koje su prisutne u sastavu pića negativno utječu na san. Uz to, redovnom konzumacijom energetskih napitaka povećava se vjerovatnoća da ćete postati depresivni, a javlja se i glavobolja, prenosi Avaz.

Energetska pića, kada se konzumiraju redovno, mogu izazvati ozbiljne probleme sa srcem, a, kao i svaki stimulans, iscrpljuje nervni sistem i može izazvati zavisnost.

Jedna limenka dnevno

Zdrava odrasla osoba može povremeno popiti limenku pića dnevno, u suprotnom postoji rizik od visokog šećera u krvi i skokova krvnog pritiska. Jedna konzerva energetskih napitaka, naprimjer, sadrži dvadesetak kašika šećera. Ako ove napitke koristite svaki dan, onda su dijabetes i druge bolesti u budućnosti neizbježne.