in

Odgovor psihologa: Zbog čega smo nedjeljom nervozniji nego inače

Foto: Envato

Da li ste i vi primijetili da nedeljom, kako dan odmiče, u vama rastu nervoza i nemir? Mnogi kažu da im upravo posljednji dan u sedmici najteže psihički “pada”. More

Neki su malodušni i depresivni, a neki anksiozni i uznemireni. A sve to zbog ideje da sutradan počinje radna sedmica i da ih čeka pregršt obaveza koje treba da usklade i obave. Sve ove emocije su na maksimumu kada padne večer.

U medicini su ova osjećanja poznata kao “nedjeljni strahovi”, a javljaju se čak i kada volite svoj posao. Prema istraživanju “Better Health”, sedam od 10 ljudi doživljava anksioznost u vezi sa predstojećom sedmicom.

Psihološkinja Cimberly Willson je dala nekoliko savjeta kako da se izborite sa ovim osjećanjima nedjeljom uvečer, piše radiosarajevo.ba.

1. Napravite listu obaveza

– Napravite plan koji će vam pomoći da kontrolišete predstojeće stresne dane ili događaje. Napišite listu obaveza, putovanja na koja treba da idete i stvari koje treba da preduzmete – to će zaista pomoći.

2. Odmorite se od mobilnih i kompjutera

Iskoristite nedjelju na najbolji mogući način tako što ćete uraditi “digitalnu detoksikaciju”. Isključite telefon ili ga utišajte tokom cijelog dana i odvojite vrijeme za nešto što će vas opustiti – čitajte knjigu, idite u šetnju, pripremite neki specijalitet koji volite…

3. Ne forsirajte da se isključite

– Kada se trudite da zaspite, vaš um će često preplaviti misli i brige o sljedećem danu, što vam dodatno otežava opuštanje, primjećuje.

– Umjesto toga, ustanite iz kreveta i uradite nešto jednostavno, kao što je pisanje liste obaveza ili čitanje knjige dok se ponovo ne osjetite umorno i pospano. Dobar san čini veliku razliku u tome kako se osjećamo mentalno i fizički, tako da je važno da se kvalitetno naspavamo.

4. Oslobodite se napetosti u mišićima

– Oslobađanje napetosti u mišićima je odličan način da ublažite nedjeljnu anksioznost – sve što treba da uradite je da odvojite 30 sekundi da više puta stegnete, držite i otpuštate pesnice, polako udišući i izdišući.

5. Budite aktivni

– Aktivnost može da vam pomogne da sagorite nervoznu energiju. Ne morate da vježbate, dovoljno je da radite neke fizičke poslove po kući, usisavate, brišete i slično… Istina, na ovaj način se nećete u potpunosti osloboditi stresa, ali ćete ga svakako smanjiti.