in ,

Osam znakova koji govore da zapostavljaš sebe u vezi ili braku

Foto: Envato

Voliš ga i sve bi učinila za njega, no nerijetko si time činiš medvjeđu uslugu. U nastavku otkrij koji su to znakovi koji pokazuju da zapostavljaš sebe u odnosu s njim. More

Briga o sebi ključna je komponenta održavanja zdrave, sretne i ispunjene veze. Naposljetku, kako bi mogla brinuti o drugome ili drugima, moraš se prvo pobrinuti za sebe.

Ako trošiš svu svoju energiju pokušavajući nekoga usrećiti, ali se i dalje osjećaš jadno i prazno, zapitaj se nisi li ti ta koja sebe zanemaruje i prestani kriviti njega da te ne cijeni dovoljno i da te zapostavlja. Prvo samu sebe moraš naučiti voljeti i cijeniti kako bi te mogao i on.

U ovom slučaju sva je odgovornost na tebi. U nastavku ti otkrivamo osam jasnih znakova da zanemaruješ sebe u vašem odnosu. Osvijesti ih i poradi na tome da se stvari promijene, naravno za tvoje dobro, a onda i za dobro tvog braka i tvoje porodice.

Hodaš ‘po jajima’

Umjesto da mu kažeš što zaista misliš, ti okolišaš i uvijek mu govoriš ono što želi čuti, odnosno ono što misliš da bi on želio čuti, a ne ono što zapravo osjećaš. Na ovaj način podsvjesno se nastojiš zaštititi od kritike ili odbijanja. Što učiniti: Vrlo je bitno da si iskrena prema njemu, ali i prema sebi.

Reci ono što misliš i misli ono što kažeš. Želiš da te prihvata i voli onakvom kakva jesi, a ne da voli iluziju koju si mu pomogla stvoriti, zar ne?

Stalno potiskuješ svoje želje

Pita te: “Gdje bi htjela ići jesti?”, spominješ svoje omiljeno mjesto, ali zatim brzo dodaješ: “Ali ne moramo ići tamo. Kamo god ti želiš ići, meni odgovara”. On će biti sretan što je dobio ono što je želio, ali ti propuštaš ono što ti želiš. Možda ti se ovo čini kao sitnica, no riječ je o obrascu ponašanja koje se ponavlja, a to nije mala stvar.

Idući put kada te pita gdje želiš ići ili što želiš raditi, drži se onog što želiš. Ne pita te iz pristojnosti, a ako kojim slučajem i pita, sada će naučiti da manipulacija nije rješenje.

Odgađaš planove zbog njega

Planirala si se pripremati za maraton i vrijedno trenirati ili se pak vratiti na fakultet i završiti ga, ali to podrazumijeva žrtvovanje vašeg zajedničkog vremena u neke druge svrhe, no ne želiš da se osjeća zapostavljeno pa ćeš se odreći svojih ambicija. Jesmo li u pravu? Ne bi bilo prvi put, zar ne?

Umjesto da opet napraviš istu grešku, napravi plan u kojem ćeš imati vremena i za sebe i za njega i, ono najvažnije, traži njegovu podršku. Muškarac kojem je stalo do tebe imat će iste želje kao i ti – veselit će ga da istrčiš maraton, završiš fakultet i/ili bilo što drugo zbog čega ćeš biti sretna. Ako nije takav, ni ne treba ti, piše žena.hr.

Neprestano ga opravdavaš

On radi nešto što te muči i što ti smeta, a ti neprestano pronalaziš izgovore za njegove postupke. Smatraš da je bolje izbjegavati svađe jer strahuješ od toga da ćeš ga previše uznemiriti i da će, na koncu, otići. Strah od odbijanja upravlja tvojim ponašanjem i definira odnos u kojem mu u svemu podilaziš i popuštaš, a to je recept za tvoje hronično nezadovoljstvo.

Imaš osjećaj da daješ više, nego što dobivaš nazad

Jako puno vremena i energije ulažeš u vašu vezu, sretna si kada je on sretan, ali cijelo vrijeme osjećaš da ne dobivaš nazad koliko daješ. Ni približno. On je, pak, zadovoljan trenutnim stanjem – jer misli da si i ti ,a to misli jer se ne žališ. A ne žališ se jer te strah odbijanja – i opet se vraćamo na početak. Umjesto da u sebi gomilaš nezadovoljstvo, poslušaj taj glas u sebi što ti govori. Budi svjesnija toga koliko daješ i pokušaj se malo suzdržati u davanju, ali i razgovarati s njim. U suprotnom, s vremenom ćeš se osjećati prazno jer ti srce i duša nisu nahranjeni, a dala si sve što imaš, a za sebe ništa nije ostalo.

Neprestano se ispričavaš

Imao je loš dan na poslu, a ti kasniš na vaš spoj desetak minuta. Čim stigneš, uzrujan ti počinje pričati o svom lošem danu, ne spominje tvoje kašnjenje, no ti ga spominješ, ispričavajući mu se za isto i zbog toga što si mu time dodatno pogoršala dan, preuzimajući krivicu na sebe.

Zapamti, nisi mu ti krivac za ono što mu se dogodilo na poslu. Možeš imati empatije prema njemu, jednostavno tako što ćeš ga saslušati i zagrliti, ali nemoj preuzimati odgovornost za to. Okrivljavanje sebe za njegovu situaciju samo će učiniti da se i ti i on osjećate gore.

Prilagođavaš mu se u svemu

Ti voliš vježbati ujutro, ali on voli da ste budni do kasno u noć. Želiš mu udovoljiti pa mijenjaš svoju rutinu i ideš kasno leći. Više ne možeš ustajati rano kako bi odradila trening jer si neispavana, preskačeš ga i s vremenom prestaješ vježbati. Bez obzira o čemu je riječ, vježbanju ili nečem drugom, ne bi se nikad trebala odricati svoje rutine. Možda zvuči sebično, no nije tako. Podsjeti se što činiš za njega – trudiš se ostati budnom kada ti se spava, samo zato da bi ulovila još koji trenutak u danu koji ćeš provesti s njim. U zdravoj vezi ono što je tebi važno, trebalo bi biti važno i njemu i obrnuto.

Mijenjaš svoj stil kako bi mu se svidjela

Promijenila si frizuru ili stil odijevanja samo zato jer ti je rekao da više voli plavuše, nego brinete ili poslovni look, od neformalnog? Čineći to, odričeš se sebe i u konačnici ćeš mu zamjerati. Umjesto toga, idući put kada sjedneš u frizersku stolicu, dobro razmisli što ćeš reći frizerki kada te pita: “Što ćemo danas?”. Zapamti, kad-tad će se u vašoj vezi pojaviti prava ti, ona koju nije uspio upoznati. Umjesto toga, budi onakva kakva jesi. To i od njega očekuješ, zar ne? Htjela bi da te prihvati sa svim vrlinama i manama, željama i potrebama. To će moći, samo ako mu ih pokažeš.