in

Osnovna pravila korištenja anticelulitnih preparata

Foto: Envato

Svake godine, negdje u ovo doba, većina žena počinje se brinuti oko iste stvari – celulita. More

Svake godine, negdje u ovo doba, većina žena počinje se brinuti oko iste stvari – celulita. Mnogima je to smiješno, ali nekim ženama celulit predstavlja veliki estetski problem, koji je uglavnom nemoguće izbjeći.

Celulita je uvijek bilo i uvijek će ga biti, ali se u posljednje vrijeme o njemu više piše. Način života koji sve više provodimo sjedeći, nezdrava ishrana, nedovoljne količine vode, pušenje i manjak fizičke aktivnosti uveliko olakšavaju njegov nastanak. Ova neugodna pojava ne nastaje preko noći, nego se razvija polako i u fazama.

Prva faza je ona kada je vidljiv samo prilikom pritiska prstima. U drugoj fazi nakon stiska ostaju tragovi, neravnine su vidljive golim okom, ali i dalje nije bolan. Treću fazu karakteriše bol na dodir i neravan efekat takozvane narandžine kore, dok četvrtu karakterišu vidljivo bolne neravnine na koži.

Svake godine tržište preplave proizvodi za borbu protiv celulita. Najpoznatije su kreme, a zatim slijede losioni, gelovi i pilinzi, pa čak i tretmani omotavanja koje možete obaviti kod kuće. O kojem god proizvodu se radi, važno je imati na umu da oni djeluju samo ako ih redovno koristite.

Većinu krema potrebno je koristiti ujutro i naveče za maksimalno djelovanje. Za razliku od obične kreme ili losiona, ove proizvode nije dovoljno razmazati i ostaviti da se upiju, nego ih je potrebno umasirati na kritična područja kao što su stražnjica, bedra i bokovi. Možete ih umasirati prstima, masažerom ili samom tubom ako ona ima ugrađen aplikator. Proizvod treba masirati dok se ne upije u potpunosti, pokretima odozdo prema gore.

Ponekad krema nije dovoljna, posebno ako se radi o tvrdokornijim naslagama celulita. Tada je prije nanošenja kreme potrebno koristiti piling protiv celulita koji kožu priprema na apsorpciju kreme, ali i zaglađuje površinu kože i uklanja odumrle ćelije kože, piše avaz.ba.