in

Parovi koji imaju zajednički bankovni račun duže ostaju zajedno

Foto: Envato

Parovi koji čuvaju novac zajedno i ostaju zajedno – tvrdi istraživanje Univerziteta Cornell i Univerziteta u Coloradu. More

Studija je pokazala da parovi koji imaju zajedničke bankovne račune često imaju sretnije odnose te njih 62 posto zajedno i troši taj novac.

– Proučavali smo hiljade parova i pogledali podatke o njihovim transakcijama, kao i istraživanja tokom mnogo godina proučavajući njihovo zadovoljstvo vezom. Ono što smo otkrili jeste da parovi koji imaju zajedničke račune ostaju duže, kazao je Joe Gladstone docent marketinga na Univerzitetu Colorado za Yahoo Finance Live.

Koristi od zajedničkog korištenja novca su bile posebno jake među parovima s oskudnim finansijskim sredstvima, tvrdi se u istraživanju, prenosi klix.ba.

Oni su zadovoljniji u tim vezama, ali i troše novac drugačije, jer imaju tendenciju da troše više na razumne, korisne stvari, a manje na zabavu, pojasnio je Gladstone.

Dodao je da najčešće biraju zajednički bankovni račun zbog pogodnosti prije nego se vjenčaju.

Mislim da je ono što je zanimljivo ovdje da kada parovi odluče da spoje svoje finansije, vjerovatno ne razmišljaju o tome kakav će to utjecaj imati na njihovu sreću, zar ne? Oni misle: ‘Želim da spojimo novac jer je to zgodno ili zato što se vjenčavamo i to ima smisla’. Ali možda postoje ove posljedice po sreću o kojima oni zapravo nisu razmišljali. To je značajan i dosljedan efekat, pojasnio je.

Pored niza drugih faktora i finansijska međuzavisnost može biti značajan faktor uspjeha ljubavne veze parova.