in

Pete su vam suhe iako ih njegujete? Ovo su tri moguća uzroka

Foto: Envato

Osjećate li da su vaši tabani grubi ili pete uvijek ispucale? Ako je tako, niste jedini. More

Jeste li se ikada počastili pedikirom? Bilo da ste taj tretman napravili sami ili ste bili u kozmetičkom salonu, koža vaših stopala nakon pedikira može biti baršunasto meka, da bi već drugi dan bila gruba poput brusnog papira.

Osjećate li da su vaši tabani grubi ili pete uvijek ispucale? Ako je tako, niste jedini.

Vjerovali ili ne, koža na stopalima čak je šest puta jača nego bilo gdje drugdje na tijelu.

Želite li svojim suhim i dehidriranim stopalima vratiti vlagu, potrebno je koristiti specijalizirane kreme koje mogu prodrijeti kroz sve slojeve kože.

Baš kao što na lice ne biste nanijeli losion za tijelo, za najbolje rezultate potrebno je i na stopala nanijeti odgovarajući tip kreme, prenosi faktor.ba.

Kreme koje su ciljano napravljene za stopala bolji su odabir jer su njihove formule koncentriranije.

Kada birate kreme za ovaj dio tijela, najbolje je odlučiti se za one koje imaju neki od sljedećih sastojaka: urea, glicerin, lanolin, pantenol te biljne maslace i ulja jer učinkovito omekšavaju te hidriraju suhu i ispucalu kožu na petama i stopalima.

Drugi razlog ispucale kože na petama može biti i odabir obuće. Ljeti većinom nosimo otvorenu obuću, pa su naša stopala izloženija štetnim utjecajima iz okoline – na otvorenom, vrućini, a u zatvorenim prostorima suhom, klimatiziranom zraku, koji također izvlači vlagu iz kože.

Osim toga, dok hodamo, svojim golim stopalima “udaramo” u cipelu, što stvara veliki pritisak na pete, posebno ako imate višak kilograma.

Ako redovno njegujete svoja stopala probranim proizvodima, a pete su vam i dalje suhe, sljedeći se krivac može skrivati u prehrani kojoj manjka vitamina i minerala.

Zato osigurajte sebi jelovnik koji obiluje svježim voćem i povrćem, a posebno namirnicama koje su izvor željeza i cinka jer imaju važnu ulogu u regeneraciji i obnovi kože.