in

Pobijedite praznično neraspoloženje: Kako izbjeći stres?

Foto: Envato

Ako se tokom ovih prazničnih dana ne osjećate veselo, ne brinite – definitivno niste sami. Svi razmišljamo o sezoni praznika kao o vremenu koje bi trebalo da bude ispunjeno radošću. More

U stvarnosti, ovo može da bude jedan od najzahtjevnijih, najstresnijih, pa čak i depresivnih perioda za mnoge.

Može da bude posebno teško nositi se sa stresovima i negativnim osjećanjima u ovo doba godine, jer obično osjećamo da moramo da “nabacimo” osmijeh i budemo raspoloženi. Davanje prioriteta sebi i svom mentalnom zdravlju tokom praznične sezone je teško, ali je važno da ne zanemarite svoje potrebe.

Srećom, postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste se osjećali bolje, a možda čak i da unesete malo božićnog duha tokom tog procesa.

Znajte da su vaša osjećanja validna

Svi smo ponekad malo preopterećeni, ali sezona praznika može da bude posebno stresna. Pošto smo toliko navikli da čujemo da je „sezona je slavlja“, može da bude još teže da priznamo da smo nesretni.

Trebalo bi da se potrudite da dozvolite sebi da osjetite ova osjećanja. Uvijek imajte na umu da je u redu biti tužan, usamljen ili pod stresom. Mnogi jesu! Priznavanje osjećanja, umjesto da pokušavate da glumite sreću, može da napravi ogromnu razliku i izvede vas na pravi put da saznate koje promjene da napravite da biste se osjećali bolje.

Ne plašite se postavljanja granica

Sezona praznika je jedno od najopterećenijig perioda u godini za mnoge ljude kada se radi o vremenu. Često, što ste više zauzeti, lakše ćete početi da osjećate stres. Odupiranje obavezama i odgovornostima koje vas vuku u milion različitih pravaca može da bude teško, ali je ključno za upravljanje stresom. Najbolji način da se povrati kontrola u ovakvim situacijama je postavljanje jasnih granica.

Napravite planove i držite ih se

Pravljenje planova može da bude ključno za održavanje kontrole i da ne budete preopterećeni tokom praznika. Planiranje budžeta također može da pomogne u izbjegavanju stresa. Svi znamo koliko praznična sezona može biti skupa. Praćenje onoga što kupujete i postavljanje ograničenja spriječit će vas da pretjerate sa potrošnjom.

Ne oklijevajte da se obratite drugima

Sezona praznika obično “zahtijeva” mnogo druženja, tada mnogi mogu da se osjećaju izolovano. Ipak, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite, važno je da date prioritet tome da provodite vrijeme sa ljudima do kojih vam je stalo i koji vam vraćaju isto, prenosi ljepotaizdravlje.ba.