in

Savjet: Na ovom dijelu lica trebate izbjegavati istiskivanje bubuljica

Foto: Envato

Istiskivanje bubuljica nije preporučljivo, posebno na jednoj zoni lica. More

Sigurno vam je sto puta rečeno da trebate izbjegavati istiskivanje bubuljica, bez obzira na to koliko primamljivo izgledale. Taj se savjet, naravno, odnosi na cijelo vaše lice, ali doktori kažu da ipak postoji posebno opasno područje. Oni ga kolokvijalno zovu “trokut smrti” s kojeg trebate držati ruke podalje, piše health.com

Šta je ‘trokut smrti’?

Područje lica koje povezuje nos s uglovima usana smatra se posebno opasnim područjem lica zbog njihove bliske povezanosti s mozgom, rekao je dr. med. Joshua Zeichner, dermatolog u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Najbolji način da vidite ovaj trokut je da ga formirate svojim prstima, spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta. Vrh trokuta staviti na most vašeg nosa, a baza neka počinje u oba kuta usana i proteže se preko dna vaše gornje usne.

Zašto je opasno istiskivati bubuljice u ‘trokutu smrti’?

Izraz “trokut smrti” mogao bi zvučati pomalo ekstremno kada govorimo o istiskivanju bubuljica, ali definitivno ne biste trebali olako shvatiti prijetnju.

– Kavernozni sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak, kaže dr. Zeichner. Drugim riječima, infekcija prištića na nosu donekle ima jasan put do vašeg mozga. Iz tog razloga, svaka infekcija na tom području je malo veći rizik, rekao je dr. med. Alok Vij, dermatolog u Klinici Cleveland.

– U slučaju da istiskujete bubuljicu i razvije se infekcija, najgori je scenarij da se infekcija širi kožom kroz ovaj sinus te ima potencijal da zarazi mozak, pa čak i da se proširi krvotokom na cijelo tijelo, kaže dr. Zeichner.

Stoga, istiskivanje ili dodirivanje bubuljica na tom području nije mudro, niti čupanje dlačica iz nosa na nesiguran način, jer bilo koja od ovih radnji može omogućiti bakterijama da uđu u to rizično područje lica. Drugi razlog da držite ruke podalje od te regije je taj što je veća vjerojatnost da će na njoj ostati ožiljak.

Postoji li siguran način istiskivanja bubuljica?

Dermatolozi su odavno shvatili da njihov savjet da se ruke drže podalje od lica neće baš biti saslušan. Dakle, iako se ististikavnje bubuljica ne preporučuje, postoji nekoliko način da bude manje rizično.

Prije svega, klonite se prištića u području trokuta smrti. Kad god posegnete za velikom bubuljicom na nosu, sjetite se riječi doktora da infekcija može potencijalno zaraziti mozak. No, ako ste apsolutno odlučni u namjeri da to učinite, razmislite kada i kako ćete to učiniti.

– Ako ćete istiskivati bubuljicu, nemojte to činiti neposredno prije spavanja kad ste umorni. Razmišljate o tome kao o sterilnom hirurškom zahvatu, kaže dr. Zeichner.

Drugim riječima, morate biti pažljivi. Prije nego što krenete u akciju, temeljito operite ruke, preporučuje dr. Vij. Isto tako, dodaje da biste trebali paziti da područje ispod noktiju bude čisto jer se bakterije tamo dobro skrivaju. Dr. Zeichner pak preporučuje rezanje noktiju prije nego što odlučite ukloniti bubuljicu. Zatim svakako očistite kožu lica, a dr. Vij ističe nanošenje toplih obloga prije nego što započnete proces.

Ne biste trebali noktima uklanjati bubuljice. Umjesto toga, primijenite ravnomjeran pritisak oko bubuljice, savjetuje, a to biste trebali učiniti štapićem od vate ili mekim dijelom vrha prsta. Od najveće je važnosti znati kada stati.

– Ako ne možete bubuljicu lako istisnuti, prekinite, kaže dr. Zeichner, dodajući da je naknadna njega još jedan ključni dio svakog istiskivanja bubuljica. Nakon istiskivanja, važno je nanijeti topikalnu antibiotsku mast jer su u pitanju otvorene rane.