in

Savjeti: Evo kako uštedjeti pri kupovini hrane

Foto: Envato

Troškovi života su sve veći, stoga je potrebno poduzeti pametne mjere kojima ćete uštedjeti. More

Na hrani se treba najmanje štedjeti, ali ne treba biti rastrošan. U nastavku pročitajte savjete i strategije koje će vam pomoći uštedjeti pri kupovini namirnica, bez žrtvovanja njihove kvalitete.

Planiranje prehrane

Izbjegavajte spontane odlaske u kupovinu jer ćete vjerojatno kupiti više od onoga što vam treba i nećete racionalno razmišljati.

Napravite listu stvari koje vam trebaju prema potrebama i onome što planirate jesti. Nemojte u prodavnicu ići gladni jer su istraživanja pokazala da onda kupujemo najviše, i to potpuno bespotrebno.

Pregledajte kataloge za idućih nekoliko dana i svoju prehranu planirajte prema onome što je na akciji u katalozima.

Cijena zdrave prehrane

Zdrava prehrana će vam pomoći uštedjeti novac. Prije svega, regulišite veličinu porcija. Nemojte kupovati grickalice, već svježe voće i povrće. Novac kojeg biste potrošili na sokove, potrošite na mlijeko i mliječne proizvode.

Obratite pažnju na veličinu i količinu porcija koju možete dobiti iz jedne namirnice. Podijelite ukupnu cijenu proizvoda na broj porcija.

Ako je cijena jedne porcije razumna, onda kupite proizvod. Ako žudite za nečim slatkim, kupite voće s većim udjelom šećera ili pak med. Med je malo skuplji, ali dugoročno gledano je i isplativiji, piše Centar zdravlja.

Sezonsko voće i povrće

Sezonsko voće i povrće je obično jeftino. Prilagodite svoju prehranu trenutnom godišnjem dobu. Tako ćete jesti zdravije i ukusnije. Tokom ljetnih mjeseci uživajte u lubenicama, breskvama, nektarinama, dinjama i slično. Tokom proljeća uživajte u kupusu, jagodama, trešnjama i višnjama.

Akcije i kuponi

Planiranje obroka prema onome što će biti na akciji može značajno smanjiti troškove, naročito ako koristite kupone.

Prikupljajte kupone, nemojte ih bacati i iskoristite ih dok vrijede. Akcije su odlične jer za manje novca možete kupiti više, a neke stvari potom zamrznuti i iskoristiti poslije.

Ručak na poslu

Iskoristite ostatke od jučerašnje večere ili ručka i ponesite ih na posao. To je odličan način da uštedite novac, a da pri tome tačno znate šta jedete. Napravite sendvič, ponesite voće ili ipak tortilju punjenu povrćem.

Smrznuta i konzervirana hrana

Ovakve namirnice su pristupačnije, a nutritivna razlika gotovo da i ne postoji.Smrznuto i konzervirano voće i povrće može dugo stajati i ne gubi svoja svojstva. Opskrbite zamrzivač smrznutim povrćem kako biste uvijek imali zdrav prilog.

Kada koristite konzervirane proizvode, dobro ih isperite kako biste uklonili višak soli.

Izvori proteina koji nisu meso

Meso je odličan izvor proteina, ali postoje i drugi izvori koji su jeftiniji. To su grah, mahunarke ili jaja. Jedite vegetarijanski tip prehrane bar jednom sedmično kako biste povećali unos zdravih namirnica, a istovremeno i uštedjeli.

Jaja su odličan izvor proteina, a možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.