in

Šest razloga zašto trebate piti zeleni čaj

Foto: Envato

Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, na primjer depresije. More

Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije.

U nastavku članka pročitajte koje su dokazane zdravstvene prednosti zelenog čaja i kako ga pripremiti.

Svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj se pravi od listova biljke Camelia sinensis. Od iste biljke se dobivaju i crni i oolong čaj, ali zeleni čaj se pravi od nefermentiranih listova te biljke i sadrži otprilike 30 grama polifenolnih spojeva na 100 grama suhe tvari listova, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Dr. Axe, prenosi Kreni Zdravo.

Šolja zelenog čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300 – 400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja. Aktivni biljni spojevi koje zeleni čaj posjeduje su:

  • katehini,
  • tanini,
  • flavonoidi,
  • aminokiseline, primjerice L – teanin,
  • kofein.

Jedna od najpoznatijih fitohemikalija u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG). Malezijski znanstvenici su, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Journal of ethnopharmacology, karakterizirali EGCG kao spoj koji ima protuupalno, antioksidativno, antidijabetičko, anti – aterosklerozno i anti – miokardijalno djelovanje.

Zdravstvene prednosti zelenog čaja

Svoja ljekovita svojstva zeleni čaj zahvaljuje mnogim aktivnim biljnim spojevima koje posjeduje.

Zeleni čaj sadrži kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kafi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofeina.

Ljekovita svojstva zelenog čaja su:

  • jačanje srca,
  • smanjenje koncentracije “lošeg” (LDL) holesterola u krvi,
  • ubrzavanje metabolizma,
  • regulisanje nivoa šećera u krvi,
  • davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija,
  • povećanje moždane cirkulacije.

Zeleni čaj je dobro piti prije tjelesne aktivnosti jer zbog kofeina daje dodatnu energiju. Također, zeleni čaj može utjecati na povećanje moždane koncentracije i koncentracije.

Pored toga, zbog mnogih antioksidativnih spojeva, zeleni čaj može štititi ćelije od oštećenja i prevenirati pojavu hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka te ojačati imunitet.

Priprema zelenog čaja

Priprema zelenog čaja je jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u prokuhalu vodu. Prokuhala voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 stepeni Celzija.

Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi, jer će to učiniti okus jako gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne.

Priprema:

  1. Koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šoljici.
  2. Zagrijte vodu da zakipi.
  3. Pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu, pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne vode.
  4. Ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute.
  5. Izvadite vrećicu, po želji dodajte limun i med po želji.