in

Tri prirodne maske za beauty tretman usana kod kuće

Foto: Envato

Pronašli smo prirodne maske za usne koje će možete napraviti kod kuće. More

Dok neki biraju kupovne maske, dobro je znati da ih uspješno možete napraviti i sami. Domaće maske za usne su djelotvorne podjednako kao i industrijske, štaviše, u njima vi određujete koji će prirodni sastojak da preovladava.

Maska za usne od cimeta

Maska sa cimetom je prilično jednostavna, a nije ni mnogo skupa. Koristi se za pilingovanje usana, ali i za blago povećanje. Ono što vam je potrebno od sastojaka za ovu masku je jedna kašika maslinovog ulja, kašičica cimeta i jedna mala kašika šećera. Dobro sjedinite sve sastojke, nanesete na usne, blagim masiranjem 5 minuta, a zatim isperete.

Efekat koji ona postiže je višestruk. Poboljšava se cirkulacija i uklanjaju se mrtve ćelije sa površine usana. Mali otok koji nastane nakon nanošenja maske, dovodi upravo do vizuelnog povećanja usana. Cimet ulazi u sitne pore usana i iritira kožu na mjestu primene, blago dovodi do peckanja i tako postiže svoj efekat.

Maska za usne od meda

Sigurno ćete na mnogo mjesta pročitati koliko maski od meda možete napraviti. Med je divan sastojak za omekšavanje i hidriranje, pa ga tako usne mnogo i vole.

Jednostavnu masku napravit ćete tako što ćete pomiješati malo meda, šećera i ricinusovog ulja.

Ova maska hrani, hidrira i njeguje ispucalu kožu usana. Uz sve to, prilično je i slatka, pa je možete i olizati sa usana. Slatko zadovoljstvo.

Prirodna njega

Ovu masku koristite ako vam koža na usnama nije previše osjetljiva ili oštećena.

Treba vam: velika kašika maslinovog, bademovog ili avokado ulja, kašika šećera, kašika meda i mala kašika kokosovog ulja, shea maslaca ili vazelina (možete koristiti i nevenovu ili mast čajevca).

Sve sastojke pomiješajte u zdjelici tako da dobijete smjesu nalik pasti. Prilagodite sastojke tako da nije prerijetka (dodajte šećera) ili prekruta (dodajte ulja). Nanesite masku na usne i lagano trljajte i masirajte nekoliko minuta. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica dok ulja i med pomažu u hidrataciji pa će usne ostati glatke nakon toga.

Ostatak maske možete spremiti u frižider te je iskoristiti u iduće dvije sedmice. Možete je primjenjivati jednom do dva puta sedmično, piše ljepotaizdravlje.ba.