in

U Sarajevu se održava publikacija individualnih priča žena o izgradnji mira u Bosni i Hercegovini

Ovu publikaciju predstavit će vam recezentkinja Ranka Katalinski i nekoliko bosanskohercegovačkih heroina koje su podijelile svoje priče. More

Fondacija CURE poziva medije i javnost na predstavljanje publikacije „Neustrašive heroine mira“ u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“, u srijedu 14.12.2022. godine u Galeriji MAK (Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, ulica Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo) s početkom u 17:00 sati.

Ovu publikaciju predstavit će vam recezentkinja Ranka Katalinski i nekoliko bosanskohercegovačkih heroina koje su podijelile svoje priče: Ajna Jusić (predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata i mirovna aktivistkinja) i Jasmina Omerbegović (majorka i pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine) a razgovor će voditi Rubina Čengić (novinarka), piše fokus.ba.

Priređivačice publikacije „Neustrašive heroine mira“ su Jasna Pekić i dr. Tajma Kapić.

– Osnovni motiv pisanja ove publikacije je dati otvorenu podršku svakoj od žena koja nam je učinila čast i podijelila svoje lično iskustvo, te podići kolektivnu svijest o važnosti napora o kojima ove žene pričaju. Nadamo se da pričanjem njihovih priča široj javnosti dajemo doprinos širenju svijesti o datim problemima. Iz njihovih iskustava svaka osoba može jako puno naučiti.

Recezentkinja Kristina Ljevak o publikaciji „Neustrašive heroine mira“ je naspisala da osim što su zbirka dragocjenih ličnih narativa, istovremeno su i svjedočenje o nesposobnosti ili nezainteresovanosti institucionalnog okvira i o organizacijama civilnog društva koje je bilo ključno u provedbi brojnih oblika podrške, od procesuiranja lične traume do osnaživanja žena u različitim segmentima.

– Mi vjerujemo da su promjene moguće i da dijelimo zajedničku misiju, a to je društvo u kojem se ne toleriše nasilje, neravnopravnost i diskriminacija, saopćili su iz Fondacije CURE.