in

Zdravlje: Ove namirnice mogu pojačati menstrualne grčeve

Foto: Envato

Od uobičajenih savjeta, poput utopljavanja, masiranja i slično, do tableta protiv bolova – sve je već isprobano? Možda je pomoć u pravom izboru hrane. More

Menstrualni grčevi su nešto s čime se brojne žene nose svaki mjesec, a mogu biti toliko intenzivni da su bilo kakve redovne aktivnosti i obaveze onemogućene. Od uobičajenih savjeta, poput utopljavanja, masiranja i slično, do tableta protiv bolova – sve je već isprobano.

Stezanje maternice

No, svaki mjesec iznova, bolovi su opet tu. Sada je novo istraživanje, provedeno na Univerzitetu Rutgers, otkrilo da promjene u prehrani mogu imati značajan utjecaj na intenzitet grčeva. Do menstrualnih grčeva dolazi kad hormon prostaglandin izaziva stezanje maternice kako bi se izlučila sluznica, no uzrokuje i upalu, a ta upala može dovesti do još snažnijih menstrualnih grčeva.

Uzrokuju upalu

Poznato je da neke namirnice uzrokuju upalu, a među njima su rafinirani šećer, ulje za kuhanje, trans masti, mliječni proizvodi procesirano i crveno meso, rafinirane žitarice i alkohol. Smatra se da te namirnice uzrokuju pojačano lučenje prostaglandina, a time i jačanje menstrualnih grčeva.

Poželjne namirnice

Treba spomenuti i da omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno pa namirnice koje ih sadrže, poput lososa, srdela, lanenih sjemenki ili oraha, mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva, prenosi radiosarajevo.ba.