in ,

Želite imati blistave i bijele zube? Primijenite ovih šest savjeta

Foto: Envato

Dovoljno je slijediti ove jednostavne savjete. More

Problem bolnih, crvenih i upaljenih desni koje krvare prilikom pranja zubi pogađa milijune ljudi širom svijeta, no često se ti simptomi podcjenjuju i postoji rizik obolijevanja od mnogo ozbiljnijih bolesti, poput paradentoze, koja može dovesti i do gubitka zuba.

1. Oralna higijena

Dobra oralna higijena zahtijeva svakodnevnu pažnju, a postiže se nizom odlučujućih faktora: korištenje vodice za usta i dobra higijena desnih dvije su navike koje ne treba podcjenjivati. Dobro operite zube i desni. Dajte prednost električnoj četkici za zube. Čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem je također jako bitno, prenosi vecernji.ba.

2. Kontrola desni

Desni treba redovnokontrolisati, posebno u slučaju crvenila ili krvarenja.

3. Test rizika za parodontitis

Važno je procijeniti postoje li faktori koji određuju razvoj parodontitisa. Na primjer, neki faktori rizika su pušenje, lijekovi, gingivitis, loša oralna higijena i zlouporaba supstanci.

4. Prestanite pušiti

Šteta od pušenja uključuje oralna i perioralna tkiva, lice, zube i desni.

5. Prevencija

Provedite ortodontske procjene od strane stručnjaka, kako biste spriječili defekte kosti ili netačne okluzije.

6. Preporučene i nepreporučene namirnice

Neke namirnice, poput kafe, čaja i čokolade, neprijatelji su zdravlja vaših zubi! Druge namirnice pomažu održati zube bijelima i zdravima. Primjerice, voće i povrće, ako se jede sirovo, pomaže dati bijel osmijeh, zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidansa.