in ,

Znate li koji je zapravo rok trajanja parfema?

Foto: Envato

Vjerovatno ste se nekad zapitali – koliki je zapravo rok trajanja parfema? More

 

Parfemi obično mogu trajati puno duže od drugih kozmetičkih proizvoda, a njihova trajnost ovisi o nekoliko faktora.

Može li parfemu isteći rok trajanja?

Ovisno o tome koliko često i intenzivno nanosimo parfem, bočica ovih skupocjenih aroma nam može potrajati jako dugo, no koliko god se trudile biti štedljive s dragocjenim kapljicama, moramo znati – da, i parfemi imaju rok trajanja.

Nakon što je parfem otvoren, s vremenom će mu taj rok trajanja isteći, no dobro je znati, da otvoreni parfem u prosjeku može trajati oko dvije godine.

Njegov rok ne ovisi isključivo o njegovoj proizvodnji već i o tome gdje ga držimo. Kako bi parfem trajao što dulje, bitno je pohraniti ga na mračno i svježije mjesto, daleko od sunca i topline, jer će u protivnom brže ishlapjeti ili oksidirati.

– Citrusi, voćne i zelene note te pačuli su najosjetljiviji na oksidaciju, tvrdi parfumer Huclier.

Najbolji način da provjerimo je li parfemu prošao rok trajanja jest da ga našpricamo na komadić papira i tako provjerimo osjećamo li neku promjenu ‘note’, ali i boju – ako izgleda tamnije ili je žućkast, najvjerojatnije je oksidirao.

Koliko može trajati neotvorena bočica parfema?

Nema definisanih pravila: neotvorena bočica parfema može trajati godinama, ovisno o samom parfemu, ali i načinu skladištenja.

Svaki kozmetički proizvod ima svoj službeni rok trajanja, koji možete provjeriti i na web stranicama pomoću serijskog broja otisnutog na svakom proizvodu.

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Kisik, svjetlost i toplina su neprijatelji parfema, pa ih trebamo skladištiti daleko od prozora i izvora topline, a optimalno je u frižideru, piše Elle.

Neki parfemi traju duže

Neki parfemi i arome imaju duži vijek: začini, drvenaste note i vanilija obično traju duže. Također, parfemi s bogatijom bazom su otporniji na oksidaciju pa imaju duži rok trajanja.

Što će se dogoditi ako koristimo parfem nakon isteka roka?

Najčešće – ništa, osim što možemo primijetiti da miriše drugačije. Vrlo rijetko može se dogoditi da osobe imaju neku reakciju na koži zbog oksidiranih sastojaka.