in

Ove stvari trebate znati prije nego što se ofarbate u plavu boju

Foto: Envato

Evo šta trebate znati prije nego što uđete u svijet plavuša. More

Savršena blonde kosa pred mnoge pruža trnovit put, pogotovo ako to nije vaša prirodna boja. Evo šta trebate znati prije nego što uđete u svijet plavuša.

Budite svjesni svog budžeta

Farbanje u plavu kosu znači da ćete je morati regularno održavati, i eventualno zakazivati termine svakih 6-8 sedmica inače ćete imati neprivlačnu boju koja izgleda jeftino. Ne zaranjajte u ovaj svijet ako niste spremni na održavanje i da se posvetite.

Budite spremni da promijenite šampon i masku za kosu

Plava kosa znači da ćete je morati izbjeljivati, što će je isušiti i zbog čega će postati malo žičana. Trebat ćete koristiti manje šampona, a više subrine ili maske za kosu, i trebat ćete uložiti u proizvode bez sulfata koji su namijenjeni hranjenju dlake, kao i u profesionalne tretmane.

Koliko plavi želite biti?

Postoji mnoštvo nijansi plave od hladne do pepelaste, zlatne ili tople. Prije svega odaberite dobrog profesionalca koji će vam pomoći da se odlučite za boju koja će vaš ten najbolje istaći, i da ne bi došlo do neprivlačnih boja izrastaka, te koja će prirodno izrastati.

Budite spremni da promijenite svoj make-up

Ako promijenite kosu u plavu to će ujedno utjecati na to i kako izgledate, najviše vaš karmin. Također, ako u plavu prelazite iz brinete, topliji smeđi eyeliner izgleda mnogo ljepše od oštrog crnog.

Vaša prirodna boja kose je važna

Ako je vaša prirodna boja veoma tamna, moguće da će vam profesionalac preporučiti da idete korak po korak. Tada se u obzir uzima zdravlje vaše kose, kao i mogućnost da se posvijetli i da ujedno izgleda privlačno. Iako je prelazak iz tamne u svijetlu moguć u samo jednom tretmanu, to bi moglo biti veoma štetno po vašu kosu, piše beautiful.ba.

Izbjegavajte želju da to sami uradite

Iako su uradi-sam projekti zabavni kad je u pitanju uređenje doma, isto ne važi i za posvjetljivanje kose. Možda se čini dobrom idejom, ali niko ne želi dobiti mesingane pramenove i različite nijanse na glavi. Farbanje ostavite stručnjacima i pružite im svoje povjerenje.