in

Magičan miks ova dva sastojka savršen je za jutarnju njegu kože

Foto: Envato

Svakodnevna njega kože je neophodna, naročito za one koji žive u gradskim sredinama gdje smog i prašina zatvaraju pore. More

Pored gomile kozmetičkih pomagala koji su prepuni hemijskih supstanci, mi vam danas predlažemo domaću varijantu gela za umivanje lica.

Svakodnevna njega kože je neophodna, naročito za ljude koji žive u gradskim sredinama gdje smog i prašina zatvaraju pore. Veoma je važno obratiti pažnju na kožu lica, vrata i ruku jer je ona veći dio godine izložena spoljnim uticajima. Međutim, kako biste svojoj koži pružili pravu njegu, predstavljamo vam prirodan gel koji možete napraviti sami sastojcima iz vaše kuhinje.

Lako ćete ga napraviti jer su vam neophodni jedino soda bikarbona i kokosovo ulje, a efektom ćete, zasigurno, biti prijatno iznenađeni.

Poznata su blagotvorna dejstva kokosovog ulja na čitav organizam, bilo da se nanosi na kožu ili da se pije. On je prirodni antibiotik koji pomaže našoj koži u borbi protiv nečistoća koje mogu izazvati neprijatne upale u vidu bubuljica, prenosi radiosarajevo.ba.

Sa druge strane, soda bikarbona je veoma efikasna u čišćenju naše kože i regulaciji Ph nivoa, jer nije ni previše kisela niti alkalna. Nakon čišćenja lica ovom pastom, primjetit ćete da je koža vašeg lica mekana na dodir i glatka, zbog piling efekta koji se postiže.

Soda bikarbona, u kombinaciji sa kokosovim uljem, efikasna je u izbjeljivanju tamnih fleka, reguliranju crvenila kože i smanjenju upalnih procesa. Također može da pomogne da se rešite mitisera u kritičnim zonama, jer otvara pore i steriliše kožu.

Za pravljenje ove domaće paste za lice su vam potrebni jedino soda bikarbona i kokosovo ulje, koje ćete pomiješati u maloj staklenoj posudi. Obratite pažnju da sodu bikarbonu prosijete prije pravljenja paste. Za početak stavite jednu supenu kašiku kokosovog ulja koje je stajalo na sobnoj temperaturi i lagano dodajte sodu bikarbonu. Masa treba da bude lako razmaziva, ali ne i tečna. Važno je dobro promiješati oba sastojka. Kada dodirnete pastu, osjetit ćete zrnca sode bikarbone. Ona radi piling, a kokosovo ulje njeguje vašu kožu.

Pored toga što ne zagađuju okolinu, soda bikarbona i kokosovo ulje ne štete ni vašoj koži.

Količina paste koju napravite koristeći jednu supenu kašiku ulja i sode bikarbone po potrebi je dovoljna za 3 do 4 umivanja. Poželjno je držati je u frižideru. Pasta će se stegnuti u frižideru, ali se kokosovo ulje topi u dodiru sa tijelom, pa vam nanošenje paste iz frižidera neće biti problem. Ova pasta vam može pomoći da se oslobodite i zadebljale, suhe kože na laktovima, kao i guščije kože.