in

HOROSKOP OTKRIVA KOJE SI GRČKO BOŽANSTVO: AKO SI ROĐENI U ZNAKU ‘HEBE’ ZAVIDIMO TI

OVAN Atena, boginja rata i mudrosti Atena se rodila iskočivši naoružana iz Zevsove glave. Priča kaže da je Zevs spavao s Metidom, boginjom mudrosti i razboritosti, ali odmah se uplašio posledica, pa je Metidu pretvorio u muvu i progutao je. Međutim, bilo je prekasno jer je ona već zatrudnela. Nakon što se rodila, Atena je […] More

OVAN


Atena, boginja rata i mudrosti

Atena se rodila iskočivši naoružana iz Zevsove glave. Priča kaže da je Zevs spavao s Metidom, boginjom mudrosti i razboritosti, ali odmah se uplašio posledica, pa je Metidu pretvorio u muvu i progutao je.

Međutim, bilo je prekasno jer je ona već zatrudnela. Nakon što se rodila, Atena je postala Zevsova najdraža ćerka. Ova boginja rata i mudrosti naučila je žene da predu i tkaju, a muškarce lončarstvu i izgradnji brodova i bojnih kola.

BIK


Geja, Majka Zemlja, boginja plodnosti

Geja je nastala iz Haosa i veruje se da je ona boginja sveg stvaranja, Majka Boginja iz koje svi ostali bogovi proizlaze. Za Geju se katkad misli da utelovljuje planete i Zemlju, a katkad i čitav svemir. Ona se i danas poštuje širom sveta.

BLIZANCI


Heba, boginja mladosti

Heba je bila vrčonoša ambrozije i nektara olimpskim bogovima dok se nije udala za Herkula. Pomagala je i Aresu s kočijama i kupala Heru. Prema Euripidu i Apolodoru, bila je Herkulova žena s kojim je imala dva sina. Obično se prikazuje kao lepa mlada žena, najčešće odevena u haljinu bez rukava ili polugola. Često drži vrč, kao simbol vinotoče.

RAK


Selena, boginja Meseca

Selena je volela smrtnika, prelepog lovca Endimiona. Bio je toliko privlačan da je Selena zamolila Zevsa da ga učini besmrtnim kako je nikad ne bi ostavio. Druga varijanta mita kaže da je sam Endimion odlučio da zauvek živi u snu. Selena je s njim imala 50 ćerki.

Homerska himna o Seleni kaže da je ona Zevsu rodila ćerku Pandiju. Bila je i sa Panom koji ju je zaveo odenuvši se u ovčju kožu i dao joj jaram belih volova koji su vukli kočiju. Često je prikazivana kako jaše konja ili bika, noseći haljine i baklju, a na glavi joj je polumesec.

LAV


Hemera, boginja dnevne svetlosti

Hemeru (Dan) ponekad poistovećuju s boginjom Ejom (Zora). U umetnosti ona je obično predstavljena kao lepa gola boginja blaženog izraza lica. Hemera je prema Hesiodu kći Nikte (Noć) i Ereba (Tama), a njen brat i ljubavnik Eter ne pominje se mnogo u mitologiji i kultu kao ni ona.

DEVICA


Rea, boginja plodnosti, žena i majčinstva

Rea je Uranova i Gejina ćerka, Hronova sestra i žena, ali i Demetrina, Hadova, Herina, Posejdonova i Zevsova majka. Homer Reu opisuje kao majku bogova. Poštuje se na Kritu gde je, prema mitu, spasla Zevsa od njegovog oca i svoga muža Hrona. On je od Kiklopa oteo presto, a potom progutao decu koju je imao s Reom da mu se ne bi desilo isto. Kad se rodio Zevs, Rea ga je sakrila, a kad je odrastao, oca je prisilio da povrati njegovu braću, pustio je Kiklope i svrgnuo Krona.

VAGA


Afrodita, boginja ljubavi i lepote

Afrodita je ćerka boga Zevsa i boginje kiše Dione, ali veruje se i da se rodila iz morske pene koju je oplodio bog neba Uran. Zahvaljujući lepoti i čarolijama, postala je jedna od najmoćnijih boginja. Ni bogovi ni ljudi nisu joj mogli odoleti.

Onaj ko joj je prinosio žrtve, mogao je biti siguran u njenu naklonost. Pigmalionu je oživela mramorni kip u koji se zaljubio. Svoje miljenike je štitila od neprijatelja. Znala je i da mrzi jer mržnja je rođena sestra ljubavi.

ŠKORPIJA


Persefona, boginja podzemlja

Zevsovu i Demetrinu ćerku ugrabio je Had da mu bude žena i vladarka podzemlja. Dok su je tražili, ništa nije klijalo ni raslo. Na molbu njene majke bogovi su odlučili da dve trećine godine Persefona boravi među živima, a trećinu, i to neplodnu (zimsku), u podzemlju. Njen silazak u podzemni svet tumačio se alegorijski: ona je žito koje se spušta u zemlju kao u smrt, a posle iz nje proklija život.
edia

STRELAC


Atalanta, boginja pustolovine

Atalantu su roditelji napustili u šumi odmah po rođenju jer su želeli sina. Spasla ju je Artemida i Atalanta je izrasla u predivnu devojku, hrabru i odvažnu, vrlo veštu u baratanju lukom. Pod zaštitu ju je uzeo veliki junak Melegar, a nakon njegove smrti Atalantin otac je od tužne ćerke tražio da se uda iako nije htela. Ipak su se dogovorili da će se udati za onoga ko je pobedi u trci, a svaki koji ne uspe, bio je ubijen. Jedan od kandidata, Hipomen, molio se Afroditi za pomoć, pa je pobedio Atalantu i postao njen muž.

JARAC


Metida, boginja mudrosti i razboritosti

Metida je ćerka Tetije i Okeana. Ona je Okeanida, jedna od morskih boginja. Bila je prva Zevsova žena, ali Zevsova baka Geja izrekla je proročanstvo da će Zevsa svrgnuti njegovo i Metidino dete. Kad je Metida zatrudnela, pretvorila se u muvu i Zevs ju je progutao, ali dete je preživelo. Bila je to Atena, boginja rata i mudrosti, koja je naoružana iskočila iz Zevsove glave i postala njegova najdraža ćerka.

VODOLIJA


Hekata, boginja tajnih učenja, rađanja i magije

Hekata predstavlja trostruku osobu: na nebu je boginja Meseca, na Zemlji boginja porođaja i omladine, a u podzemnom svetu vladarka podzemnih sila. Zaštitnica je magije i tajnih učenja. Prate je sablasti, noćna priviđenja i besni psi. Kad je Had oteo Persefonu, njenoj majci je pomogla baš Hekata. U podzemlju je Persefona postala njezina štićenica.

RIBE


Amfitrita, boginja mora

Ćerka je morskog boga Nereja i njegove žene Doride i Posejdonova ljubav. Amfitritino potomstvo bili su delfini, a u poeziji je personifikacija mora.

Priča kaže da se u Amfitritu zaljubio Posejdon, ali ona se bojala da se uda za njega jer je bio niže božanstvo od nje, pa je pobegla i sakrila se u najudaljeniji kraj mora. Ipak, Posejdon ju je pronašao, a potom su se venčali i dobili dvoje dece.