in

Kako da vitamin C uključite u svoju rutinu, u zavisnosti od vašeg tipa kože?

Foto: Envato

Vitamin C ima brojne benefite za vašu kožu. Jedan od najlakših načina da uključite vitamin C u svoju rutinu njege kože jeste da počnete koristiti serum sa vitaminom C. More

Ali kako da ga uključite u svoju rutinu, u zavisnosti od vašeg tipa kože? Otkrivamo u nastavku.

Normalna

Svi tipovi kože su normalni u bukvalnom smislu te riječi. Međutim, ovaj izraz koristimo da opišemo bilo koji tip kože koji nije suh, kombinovan ili sklon aknama i obično ne doživljava iritaciju ili druge dermatološke probleme. Dakle, ako spadate u ovu kategoriju, možete normalno uključiti serum sa vitaminom C, kao prvi korak u rutinu njege kože, i ujutru i naveče. Zatim nanesite hidratantnu kremu i SPF kremu ujutru ili noćnu kremu u večernjoj rutini.

Suha koža

Ako imate suhu kožu, održavanje hidratcije i jačanje kože je vaš najveći problem. Dakle, prije nanošenja seruma sa vitaminom C, dobro je na kožu nanijeti hidratantni serum, na primjer sa hijaluronskom kiselinom. Na ovaj način dajete svojoj koži dodatnu dozu hidratacije, prenosi hayat.ba.

Masna koža

Masnu kožu karakteriše neželjeni sjaj, proširene pore i prekomjerna proizvodnja sebuma. Vraćanje ravnoteže i mat efekta je ono što svaka osoba sa masnom kožom želi od kozmetičkog proizvoda. Serum sa vitaminom C se veoma brzo upija bez ostavljanja ljepljivog osjećaja ili sjaja. Može se kombinovati sa hidratantnom kremom bez ulja, lakšeg sastava, koja „zaključava“ hidrataciju bez ostavljanja osjećaja masnoće. Koža je odmah mekša, glatkija i izgleda vidno čvršća.

Kombinovana koža

Kombinovana koža u suštini kombinuje različite tipove kože po tačkama: normalna/suha koža na obrazima i masna na T-zoni lica (čelo, nos, vilica). Prvi korak da pravilno započne svoju rutinu njege je odabir pravih proizvoda za čišćenje. Birajte proizvode koji su specifični za ovaj tip kože – oni čiste bez sušenja – da biste postigli pravi balans i odmah nastavili sa serumom vitamina C.

Osjetljiva koža

Ako imate osjetljivu kožu (sklonu crvenilu, iritaciji, itd.), važno je da vjerujete svom dermatologu u vezi sa bilo kojim novim proizvodom/sastojkom koji želite da uvedete u svoju rutinu njege kože. Također ne treba zaboraviti da pored seruma sa vitaminom C, postoje i drugi proizvodi za njegu kože koji sadrže vitamin C koji bi možda bili idealniji za vaš tip kože.