in

Kako nedovoljan unos vode utječe na vaše zdravlje?

Foto: Envato

Pijte više vode i živjet ćete duže je ključni zaključak studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet.

More

Pijte više vode i živjet ćete duže je ključni zaključak studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nisu dovoljno hidrirani mnogo brže stare pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.

Istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje provodili su studiju u periodu od 25 godina, analizirajući medicinske posjete više od 11.000 odraslih u SAD-u u dobi od 45 do 66 godina, a zatim njihove naknadne posjete u dobi od 70 do 90 godina.

– Dokazi iz naših i drugih studija pokazuju da dodavanje konzistentne dobre hidratacije drugim izborima zdravog načina života može usporiti proces starenja, rekla je glavna autorica studije Natalia Dmitrieva za NBC news.

Tokom studije, istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su pratili koliko je natrija pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrija viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Oni pojedinci s višim nivoima natrija imali su 50 posto veću vjerovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera zajedno s fizičkim znakovima kao što su upale oči te suha koža.

Što je najšokantnije, ta grupa je također imala skoro 20 posto povećanje rizika od prerane smrti, pokazala je studija. Pokazali su veću vjerovatnoću za razvoj fatalnih bolesti kao što su zatajenje srca , moždani udar, dijabetes, demencija i hronične plućne bolesti, prenosi klix.ba.

– Rizik od razvoja ovih bolesti raste kako starimo i akumuliramo oštećenja u različitim tkivima u tijelu, rekla je za NBC Dmitrieva, istraživačica na Institutu za srce, pluća i krv američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.