in ,

Kremu za sunčanje bi trebalo nanositi na lice tokom cijele godine

Foto: Envato

Kremu za sunčanje biste trebali koristiti tokom cijele godine i to na dijelovima tijela koji su konstantno izloženi suncu. More

Krema za sunčanje bez sumnje je najvažniji dio ljetne rutine za njegu kože. U toku ljetnih mjeseci naprosto morate koristiti kremu koja će vas zaštititi od sunčevih zraka.

No prema riječima dermatologinje Samer Jaber ljudi bi kremu za sunčanje trebalo da koriste bez obzira na doba godine i to na dijelovima tijela koji su konstantno izloženi suncu, poput lica. Međutim, ono što je zbunjujuće jeste kada treba nanijeti kremu za sunčanje, prije ili poslije kreme za hidrataciju lica.

Huffpost je zamolio nekoliko dermatologa koji su dali svoje stručno mišljenje o tome kada treba nanijeti kremu za sunčanje. Iako su njihova mišljenja bila podijeljena, s jednim su se složili: svi svakodnevno treba da koriste kremu za sunčanje.

Za svakodnevnu rutinu dermatolozi su preporučili korištenje kreme za sunčanje s SPF-om od najmanje 30. Kreme za sunčanje sadrže mineralne sastojke poput cinkovog oksida ili titanovog dioksida koji vas štite od sunčevih ultraljubičastih zraka.

Dermatologinja Melda Isaac kazala je da kremu za sunčanje treba nanijeti nakon hidratantne kreme. Pravilo je jednostavno: očistite kožu, hidrirajte je i zaštite. Osim toga, Isaac savjetuje da kremu za sunčanje nikada ne miješate s hidratantnom kremom, jer je na taj način razrijedite i umanjite njeno svojstvo zaštite.

– Tek onda kada stavite hidratantnu pa zatim kremu za sunčanje, tek tada možete nanijeti šminku, kazala je Isaac.

I dermatologinja Claire Chang kazala je da nanošenje kreme za sunčanje treba biti svakodnevna rutina.

– Ujutro preporučujem nježno čišćenje, zatim nanošenje proizvoda s aktivnim sastojcima (kao što je vitamin C ili glikolna kiselina) i na kraju nanošenje osnovnog sloja kreme za sunčanje prije nego što stavite hidratantnu kremu ili šminku, rekla je.

Iako se sumnja u učinkovitost krema sa zaštitnim faktorom, Chang preporučuje da se koristi dovoljno debeo sloj te da nanosite kremu svakih dva-tri sata kako biste osigurali optimalnu zaštitu ako se duži period izlažete suncu.

Bilo kako bilo, najbitnije je da nanesete kremu za sunčanje. Vaša koža će vam biti zahvalna, prenosi klix.ba.