in

Najučinkovitiji kućni lijek, koji će ublažiti kašalj i spasiti vas gripe

Foto: Envato

Kada u grlu, nosu ili sinusima osjetite težinu i začepljenost, ovaj začin će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta. More

Svi ponekad podlegnemo virusima, obore nas s nogu i nemoćne bace u krevet. Ali, ne mora biti tako. Takve akutne bolesti možemo spriječiti ako na vrijeme pomognemo našem imunom sistemu da se suprotstavi uzročnicima bolesti. A ako nas ipak “uhvate”, možemo ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. I sve to pomoću uobičajenih namirnica kao što su limun, đumbir, med, luk, kurkuma, prenosi Radio Sarajevo.

Savjet broj jedan: neka vam postane navika đumbirov korijen koristiti u svakodnevnom kuhanju. Savjet broj dva: tokom zimskih mjeseci svaki dan popijte čaj od đumbira.

Priprema je jednostavna

Naribajte kolut svježeg đumbira, prstima iscijedite u šolju njegov sok te dodajte vruću vodu. Pijte polako, u malim gutljajima. Savjet broj tri: đumbiru dodajte limun i med i dobit ćete eliksir za snaženje imuniteta i moćni koktel u borbi protiv prehlade, viroze i gripe.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) gomoljasta je biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korijenu. Povećava ukupnu snagu organizma, imunitet i vitalnost. Smanjuje masnoće u krvi, reguliše šećer te je prepun sjajnih antioksidativnih svojstava koja održavaju vitalnost naših stanica. Kad osjetite slabost, umor i opći pad imuniteta, posegnite za đumbirom. Kombiniran s namirnicama poput meda, limuna i luka, snažno revitalizira i jača organizam.