in

Ovaj sastojak će vam pomoći u borbi protiv masne kose

Foto: Envato

Ako imate masnu kosu vjerovatno znate koliko umije da bude iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan.
More

Masna kosa može da izgleda neuredno i teško je oblikovati. Zbog toga je stanje teško sakriti, a većina praktičnih trikova poput utrljavanja pudera u korijen kose i slično najčešće samo pogoršavaju njen izgled.

Najveći problem jeste kada masna kosa postane trajno stanje – nakupljanje sebuma može začepiti folikule i izazvati ozbiljnija stanja vlasišta, uključujući masnu perut i prekomjerno opadanje kose. Zato ne treba da ignorišete ovaj problem, već istražite načine kako da smanjite lučenje sebuma, bez isušivanja vlasišta.

Šamponi sa sulfatima pogoršavaju problem

Većina običnih šampona koristi sredstva za čišćenje na bazi sulfata. Sulfati su jeftina, ali jaka sintetička sredstva za čišćenje. Oni efikasno uklanjaju ulje i prljavštinu sa kose i stvaraju bogatu pjenu. Međutim, ti deterdženti za redukovanje masti su prilično oštri prema kosi i vlasištu. Šamponi na bazi sulfata mogu oduzeti vlasištu neophodna prirodna ulja, čineći problem još gorim. Kada se često koriste, jaki šamponi zapravo podstiču uljne žlijezde da proizvode više sebuma kako bi nadoknadili gubitak.

Prirodna ulja sprečavaju prekomjerno mašćenje kose

Dakle, iako zahtijeva često pranje, masna kosa se mora nježno tretirati. Zato je prvi korak da odaberete šampon bez sulfata, sa blagim, prirodnim sredstvima za čišćenje koji će pomoći i u regulaciji pH vrijednosti vlasišta i kose.

Pored toga, ubacite u šampon neko od prirodnih ulja kako biste spriječili prekomjerno mašćenje kose. Preporuka je da ubacite 20 kapi u pakovanje šampona od 120 ml.

Ulje ruzmarina je efikasno za čišćenje viška ulja sa vlasišta i kose, a takođe može pružiti olakšanje ljudima koje muče perut i svrab.

Ulje lavande pomaže u balansiranju prirodnih ulja vlasišta i pomaže kosi da duže ostane čista. Ulje lavande takođe smiruje tjeme, podržava rast kose, pomaže u kontroli peruti i održava kosu sjajnom.

Ulje čajevca nježno uklanja višak ulja, uravnotežuje proizvodnju sebuma i pomaže u smanjenju peruti, piše hayat.ba.