in

Pogledajte kako odrediti razdjeljak kose prema obliku lica

Foto: Envato

Dobra frizura je pola posla. More

Znate ono kada izađete iz frizerskog salona, a iako nemate šminku, niti ste u potpunosti sređeni, a izgledate kao milion dolara? Upravo u tome leži moć kose koja može da transformiše svaki lik i konturiše ga bolje nego šminka.

Jer, pravi izbor frizure će naglasiti jagodice, vizuelno ih “podići” i učiniti da izgledate mladoliko, a razdjeljak je tu ključan, te je bitno da ponesete onaj koji najviše odgovara ne samo vašem obliku lica, već i tipu kose.

Okruglo lice

Kada je riječ o okruglom obliku lika, za njega su karakteristični istaknuti i zaobljeni obrazi, kao i jednaka dužina i širina lica. Samim tim, potrebno je da ga vizuelno izdužite, a to ćete postići tako što ćete nositi duboki bočni razdjeljak, ili pak razdjeljak na sredini. Oba stila će dati iluziju dužine i stvoriti simetriju oko vašeg lica.

Ukoliko imate okruglo lice onda vam kao primjer mogu poslužiti poznate ličnosti sa ovakvim oblikom lica i načini na koji one stilizuju svoju kosu.

Ovalno lice

Obično se smatra da su žene sa ovalnim licem prave sretnice jer im sve frizure lijepo stoje. Samim tim, ukoliko imate ovakav oblik, pustite mašti na volju, ne samo kada je riječ o razdjeljku, već i o stilizovanju.

Srcoliko lice

Za lice u obliku srca su karakteristični nešto šire čelo i jagodice i uska vilica i brada. Samim tim, idealan razdjeljak je duboki bočni koji će “razbiti” liniju špic brade i dati iluziju mekših jagodica.

Tekstura kose je ovde veoma bitna, te ćete na ovaj način dati i više volumena kosi i “smekšati” sam oblik lika.

Duguljasto lice

Duguljasto lice je duže od ovalnog, i uglavnom ima šire čelo. Samim tim, savjet je nositi razdjeljak na sredini, ili da uopšte nema razdjeljka.

Ukoliko je razdjeljak na sredini, to će licu dati simetriju, a sa druge strane, ovakvom obliku lica savršeno pristaju punđe i visoki repovi bez razdjeljka. Također, šiške su dobar izbor jer vizuelno “skraćuju” njegov oblik, kao i stepenaste frizure koje sa kraćim curtain šiškama.

Lice u obliku dijamanta

Za ovaj oblik karakteristično je usko čelo i vilica, oštra brada i visoke jagodice. Samim tim, razdjeljak bi trebalo da pozicionirate u zavisnosti šta želite da istaknete. Bočni razdeljak će “smekšati” lice, dok će razdjeljak na sredini da ih još više istakne.

Idealan izbor je slojeviti bočni razdjeljak koji se dobija dugim šiškama ili stepenastom frizurom. Jedini savjet je da izbjegavate kratke šiške.

Četvrtasto lice

S obzirom da četvrtasto lice ima istaknutu vilicu i ivice brade, preporučuje se da kosu oblikujete tako da smekša crte. Blagi bočni razdjeljak učiniće čudo za vaš lik i istaći sve ono najljepše.

Razdjeljak prema tipu kose

Osim oblika lica, pozicija razdjeljka zavisi i od tipa kose. Tako, ukoliko imate tanku kosu, razdjeljak sa strane je spas jer daje vizuelno iluziju volumena. Kod guste kose, razdjeljak na sredini je dobar izbor, kao i blagi bočni.

Loknasta kosa bolje izgleda sa razdjeljkom na sredini, a interesantno je da i farbana kosa ima itekako koristi od pomjeranja razdjeljka.

Kada kosa počinje da raste bočni razdjeljak koji je blago odignut će vam pomoći da sakrijete sjedi dio korijena do sljedećeg farbanja, piše ljepotaizdravlje.ba.