in

PSIHOLOŠKI PORTRETI ZNAKOVA: JARAC POBUĐUJE INTERES HLADNOG DRŽANJA, OVAN OSOBA KOJU NE DRŽI MJESTO

Vaga Vaga je jedini znak u Zodijaku kojeg simbolizira predmet. Njene dva dijela vage u grafičkom prikazu moraju biti pod ravnomjernim pritiskom da bi postojala ravnoteža, a ravnoteža i sklad upravo je ono čemu teži taj znak. Ali, čim postoje dvije strane, postoji i neodlučnost, a to je osobina koja Vage možda najviše određuje. Vaga […] More

Vaga

Vaga je jedini znak u Zodijaku kojeg simbolizira predmet. Njene dva dijela vage u grafičkom prikazu moraju biti pod ravnomjernim pritiskom da bi postojala ravnoteža, a ravnoteža i sklad upravo je ono čemu teži taj znak.

Ali, čim postoje dvije strane, postoji i neodlučnost, a to je osobina koja Vage možda najviše određuje. Vaga spada u najljepše znakove Zodijaka, a sigurno i najsrdačnije. Pripadnici tog znaka društveni su i vedri, drže do svog izgleda, ponašanja i lijepih manira. Stalo im je da žive u lijepom i harmoničnom okružju.

Vanjski izgled im je dosta bitan, često i previše. Vjerujući da se iza lijepe i njegovane fasade kriju vrijedna osjećaje, poklonit će srce i povjerenje krajnje nepouzdanim osobama.

Sami će zamisliti dobro raspoloženje kad se osjećaju loše, a ružne podočnjake prekrit debelim slojem šminke ili će izbjegavati kontakte. Neki će ih zbog takvog ponašanja nazivati dvoličnim, ali je istina da oni samo žele potisnuti sve negativno. Obožavaju komplimente, darove, a draže im je i laskanje nego iskrena kritika. Imaju mnogo poznanika, ali ne i pravih prijatelja.

Nerado pričaju o svojoj intimi, naročito ako imaju negativna iskustva. Ne žele izazivati sažaljenje, već divljenje. Gnušaju se grubosti, agresivnosti i primitivizma. Kad se osjećaju ugroženim, ne brane se već bježe, obuzeti panikom i strahom. Sve je to potencirano kad su sami; kad je uz njih netko tko ih voli, osjećaju se jačim i sigurnijim.

Škorpion

Škorpion je znak koji izvana izgledom rijetko kad otkriva svoju burnu unutrašnjost i vruć temperament. Njegovi pripadnici su tajanstveni i suzdržani, a svoje pravo lice pokazuju samo bliskim osobama. Krasi ih istinoljubivost i velika energija, a najveća mana im je sklonost destrukciji i autodestrukciji.

Vole humor, osobito “crni”, provokativni su i duhoviti, često cinični i sarkastični. Vladar Mars darovao im je natjecateljski duh i izdržljivost, pa dobro podnose svakojake uvjete i udare sudbine. Ne plaše se nepoznatog – što je nešto mističnije, to im je i zanimljivije. Međutim, ne vole promjene. Njihove najburnije reakcije događaju se onda kad stvari krenu drugačije nego što su zamislili.

Nedostaje im fleksibilnosti, pa umjesto da se prilagode novim uvjetima, uporno traže uzroke i najčešće okrivljuju druge osobe. Prema okolini se odnose dosta nepovjerljivo, a ljude ocjenjuju po intuiciji i prvom dojmu.

Vjeruju u snove i snagu podsvijesti, vole istraživati nepoznata područja i probati nešto što je zabranjeno. U prijateljstvu, kao i ljubavi, velikodušni su, povjerljivi i odani. Ali, vrlo su osvetoljubivi, bez želje i volje za oprost onome tko ih je prevario. U mladosti su puni bunta i otpora prema autoritetima, često i skloni dekadenciji i porocima.

Ne pristaju na život po tuđim pravilima, bune se protiv konvencija, malograđanštine i predrasuda. Vole novac, ali nisu škrti. Sve će dati onome koga vole i kome vjeruju.

Strijelac

To je vatreni znak koji simbolizira daljine, putovanja, kozmopolitski duh i visoka moralna načela. Njegovi pripadnici su energični, otvoreni i nesputani, ne drže do konvencija i ne ostaju pored partnera kojeg više ne vole. To su pustolovi bez stalne adrese, svjetski putnici i istraživači, ljubavnici, putopisci, sportaši i diplomati. Dvostruke su prirode; privlači ih sve što uzvisuje duh i godi tijelu, mogu biti i asketi i najveći hedonisti.

Imaju velike apetite, žele toliko toga naučiti, isprobati … Bez mnogo razmišljanja upuštaju se u ljubavnu avanturu, opasan sportski poduhvat ili rizičan posao. U duši su kockari; mogu sve staviti na kocku samo u jednoj sekundi! U komunikaciji su vrlo otvoreni, nekad i previše izravni. Kažu što im prvo padne napamet, pitaju sve što ih zanima, a nekad i djetinje naivno pričaju o svojim planovima.

U osnovi su pošteni i iskreni pa misle da su i drugi takvi. Velikodušni su, nekad i rasipni, vole luksuz, proslave, svečanosti i društvene skupove. Žele biti tamo gdje se nešto događa, prvi će se javiti kao dobrovoljci kad se treba nešto isprobati ili pomoći drugome. Privlači ih sve što je drugačije; druge zemlje, običaji, kultura, jezici, a naročito egzotična područja.

Uživaju u putovanjima, ne vole dosadne poslove, iritiraju ih malograđanske forme i tračerska društva. Iznad svega mrze ograničavanje slobode, osjećaj da negdje moraju ostati ili nešto uraditi. Žele biti nesputani i slobodni poput ptice u letu, otisnuti se daleko, vidjeti svašta i drugima pričati o tome.