in

Savjeti: Kako da ispravite kosu peglom, ali da ne dobijete “ispucale” vrhove

Foto: Envato

Najvažnije je da peglu pravilno koristite i tako ćete smanjiti oštećenje vlasi. More

Ako imate naviku da se fenirate ili koristite peglu, tačnije presu, ne mora da znači da vam kosa mora biti automatski suva sa “ispucanim” krajevima.

Zapravo, najvažnije je da peglu pravilno koristite i tako ćete smanjiti oštećenje vlasi.

Peglajte kosu prema ovim pravilima:

Podijelite kosu na jednake i tanke pramenove

Ovo je prvi važan korak, jer veličina pramenova utiče na to koliko će vaša kosa na kraju biti dobro “ispeglana” i koliko će se oštetiti.

Pramenovi ne smiju da budu previše debeli kako bi se toplina od pegle pravilno rasporedila po vlasima. Takođe, prije provlačenja kroz peglu budite sigurni da ste kosu dobro i temeljno očešljali.

Lagano povlačite peglu po pramenovima

Kod peglanja kose nema žurbe. Budite nježne prema svojim vlasima, a to će rezultirati lijepim, zdravim i sjajnim vlasima. Polako prođite peglom po svakom pramenu ujednačenom brzinom, prenosi portal nezavisne.com.

Ne provlačite pramenove više puta kroz peglu

Prođete li peglom za kosu 3-4 i više puta po istom pramenu, napravićete više štete nego koristi. Visoka temperatura mogla bi da ošteti vlasi.

Još neki korisni savjeti:

Kosa mora biti čista prije korištenja pegle. Ukoliko nije, rizikujete da je dodatno oštetite;

Nikada ne peglajte kosu dok je mokra jer ćete je tako dehidrirati i oduzeti sjaj. Preporuka je prvo da je osušite, zatim nanesete termičku zaštitu za kosu (obično je u vidu spreja).