in

ZNAK SA PODZNAKOM: KOMPLETAN HOROSKOP ZA SVE KOMBINACIJE DEVICE

Devica / Ovan: Ascendent u Ovnu ne slaže se baš najbolje sa znakom Device. Ovaj spoj znaka i podznaka često dovodi do unutrašnje podvojenosti i prilično skokovitog ponašanja. U ovoj kombinaciji prinuđene su da žive jedna pored druge dve suprotne prirode koje će se teško stopiti u jedinstvenu prirodu. Ono što je tipično za Devicu, […] More

Devica / Ovan:

Ascendent u Ovnu ne slaže se baš najbolje sa znakom Device. Ovaj spoj znaka i podznaka često dovodi do unutrašnje podvojenosti i prilično skokovitog ponašanja. U ovoj kombinaciji prinuđene su da žive jedna pored druge dve suprotne prirode koje će se teško stopiti u jedinstvenu prirodu. Ono što je tipično za Devicu, a to je odbijanje da se prepusti svojim nagonima, ovde se protivi razuzdanosti Ovnove životinjske duše.

Uredan i pragmatičan um iscrpljuje se u pokušajima da obuzda energične i agresivne ispade. Device ovog tipa su rastrzane između njihove dvostruke i kompleksne prirode. Ove osobe osciliraju između hrabrosti, smelosti i pojačanog razuma zbog neprestane zabrinutosti. Prirodno, i ovde će Ovan uspeti da ostvari svoj karakteristični pečat, ali mora prethodno da prevaziđe unutrašnje barijere koje Devica nesvesno konstruiše protiv njegove žestine i silovitosti – a ličnost rascepljena između navaljivanja i povlačenja često se dugo traži pre nego što se pronađe.

Devica – Ovan je, u zavisnosti od situacije, ambiciozno i plodno biće, istovremeno ekscentrično i konzervativno, ekstrovertno i introvertno, pobunjeno i disciplinovano, instinktivno i promišljeno, oduševljeno i skeptično… Ako ove dve prirode stalno protivreče jedna drugoj, lako se može desiti da se takva ličnost povuče u sebe, opterećena različitim osećanjima kao što su: krivica, stalna sumnja, nezadovoljstvo. Tako se stvara skrupulozni temperament, manijački pedantan do beskorisnosti i neuroze.

Ako ličnost, zahvaljujući povoljnom razvoju, uspe da u sebi uravnoteži uticaje oba znaka, metodičnost, strogost, mera, realizam i inteligencija postaće dragocena sredstva za razvoj inovatorskog duha Ovna i za ostvarivanje ideala. Avanture će se doživljavati u izvesnoj sigurnosti, a potreba za slobodom izraziće se kroz traganje za unutrašnjim skladom, izvan anarhije i u zaklonu od spoljnog haosa. Takva ličnost će biti odmerena i istrajna i naučiće da vlada svojom energijom da bi njeni poleti bili plodni a impulsi blagotvorni…

– Vi imate više samopouzdanja i prodorniji ste od tipične Device. U osnovi ste nemirni, Vaš pristup svetu je neposredan pre nego diplomatski. Toliko ste drugačiji od ostalih, pa Vam se često dešava da Vas pogrešno shvate. Borite se za svoja ubeđenja kada je to potrebno, ali više volite da koristite svoj kritički duh koji čini od Vas sjajnog protivnika. Uživate u pronalaženju dobrih argumenata. Ako još naučite da obuzdate svoj jezik, da Vaše kritike budu saopštene sa više takta – postići ćete mnogo.

Inteligentni ste i u Vama su usađeni postojanost, metodičnost i apsolutna preciznost kojoj ne izmiče ni najsitniji detalj. Umete da pokrenete druge, imate neiscrpnu energiju i potrebno je da nađete gde da je usmerite – možda bi trebalo da se posvetite nekoj novoj konstruktivnoj ideji i njenom ostvarenju. Pripazite samo da Vas sitnice ne onemoguće i da od “mnoštva lišća ne vidite drvo”…

Devica / Bik:

Dopunjavanje ova dva znaka Zemlje, jednog Fiksnog i drugog Promenljivog, rađa pozitivnu, praktičnu, urednu i stabilnu prirodu. Pragmatični duh Bika Devica još više potvrđuje i zapaža se jaka sklonost klasifikacijama i kategorizacijama stvari, bića i događaja, kao i izraženi smisao za prilagođavanje svakidašnjici.

Ovo je ličnost koja bez mnogo buke ume da osvoji istinsku nezavisnost, koja u potpunosti poznaje vrednosti i teškoće stvarnog života i poseduje smisao za dostizanje realnih ciljeva, čime često osvaja solidan društveni i materijalni položaj – što je ipak ne sprečava da maksimalno razvije svoja osećanja i da ponudi drugima najbolji deo sebe.

Ovakva osoba je sklona samokontroli, metodičnom radu i izbegavanju avantura. Takav stav će je držati uglavnom u bezbednosti od rizika i udaraca života, ali će pretiti da je zatvori u monotoniju iz koje ona neće tražiti izlaz, jer joj ne smeta. Može joj se ipak desiti da u starosti sebi sa gorčinom prebaci zato što nije iskoristila sve ono što joj život pruža, što se nije upustila u rizik u ovoj ili onoj prilici.

Ali, ta prebacivanja brzo se tope, jer ona zna da doduše nije izvukla najbolje od života, ali je zato izbegla najgore. Njena preterana rezervisanost ponekad smeta okolini, a u mladosti je može dovesti i do pojačane stidljivosti i opreznosti. Događa se da je iskušenja malo otvrdnu, ali tada ona može da se zatvori u sebe i pobegne od društva, jer više voli blagu toplinu porodičnog života od drugarskih zabava, koje smatra za preterano površne…

– Imate tihu i mirnu prirodu, potrebno Vam je izvesno vreme da primite utiske i naučite novo; kad, međutim nešto naučite, retko to zaboravljate. Obazrivo izričete pohvale, niste skloni trošenju novca i nikad ne donosite brze zaključke. Vas imidž – čulni ste i pomalo sami sebi povlađujete. Više volite dugoročne odnose, duboke i iskrene, bez obzira koliko oni bili blještavi. Bolje se razvijate u čvrstoj kući, sa obilato nameštenom i opremljenom kuhinjom, kao u šatoru ili karavanu.

Kada se jednom vežete za jedno mesto, teško se prepuštate odvajanju ukoliko to okolnosti zahtevaju. Zaljubljeni u stabilnosti, voleći prirodu i istinske, jednostavne stvari, Vi ste jedna od onih osoba koje istinski uživaju u životnim zadovoljstvima. Emotivni život Vam je nešto topliji nego kod ostalih Devica. Skloni vernosti u prijateljstvu i ljubavi, Vi ste solidan drug na koga se može računati. Udobno smešteni u punoći svojih telesnih užitaka, Vi polako preživate svoje snove, mirno probavljate stvarnost a potom, progresivno ili sirovo oslobađate uskladištenu energiju.

Posedujete mnogo skrivenih snaga i energije. Ne tražite da budete osoba koja će briljirati ali ste strpljivi i minuciozni i samo imate potrebu da spoznaju Vaše vrednosti. Pokazujete izvesnu svojeglavost u želji da živite na način koji ste izabrali. Ipak, kada pređete u akciju, sposobni ste da sve prevrnete na svom putu, uklanjajući one koji Vam stvaraju smetnje. Ovaj princip samoodbrane ima jednu relativno ograničenu teritoriju i spremni ste na sve da bi obezbedili sigurnost na tom području koje Vam pripada…

Devica / Blizanci:

U ovom slučaju ujedinjuju se Zemljani znak Device sa Vazdušnim znakom Blizanaca. Time je udvostručeno dejstvo vladaoca ovih dvaju znakova, planete Merkura. Ono što je zajedničko za oba ova znaka je način razmišljanja lišen sentimentalnosti, mada najčešće ispravan. Kod Vas je inteligencija ta koja vlada, sa svim onim fascinantnim i tužnim. Vaš um je kritičan i deluje kao mal; sudovi su Vam racionalni i logični, ali ipak strani životu. Želja za znanjem je vrlo razvijena, ali to je znanje skup činjenica koje teško razvijaju misaonost i dublje prodiranje u problematiku.

Zahvaljujući ovoj hladnoći i vrlo umerenom temperamentu, Vi ste gotovo uvek gospodar situacije, u čemu se i krije izvor Vaših problema. I, dok s jedne strane postoji intelektualni podstrek, želja za komunikacijom i sva ona vazdušasta lakoća tipična za Blizance, s druge sve to čini težim strana Device, vezana za Zemlju. Tako Vam je brzina i elastičnost pomečana sa izrazitom sklonošću za tačnost i red, metodu i preciznost, savršenstvo i detalj. Ipak, u tome leži i određeni rizik: možete se naći pred životom koji je ispunjen u materijalnom i intelektualnom smislu, ali zato može biti siromašan u pogledu neophodnog doprinosa koji daju srce i osećanja.

Imate izvanrednu inteligenciju i razvijen kritički duh – odlikuje Vas stalna potreba da nešto shvatite, upoznate i naučite. Imate veoma razvijeno osećanje za praktično, vrlo ste prilagodljivi i promenljivih raspoloženja; promenljivost Vam zavisi od naknadnog, često mudrijeg razmišljanja. Vaši su talenti brojni, vrlo različiti i odatle, često, dolazi do problema kada treba da se orijentišete ka nečemu. Vi ste društvena osoba koja uživa da bude tamo gde se nešto dešava. Ipak, drugima nerado dozvoljavate da Vas upoznaju.

Ovaj podznak Vam daje dar govorništva i prirodnu sposobnost koordinacije, iako Vam je nervni sistem kao tempirana bomba. Raznovrsni ste, ali morate da naučite da se koncentrišete a da ne delujete impulsivno. Pripazite da ne rasipate energiju obavljajući više stvari istovremeno. Imate iznad svega potrebu za sigurnošću i Vaše detinjstvo, mnogo više nego kod drugih znakova, uticaće na Vaš razvoj. Ne volite da budete sami i tražićete stalno ponovo one koji su slični Vama i sa kojima ćete moći dobro da sarađujete – potrebni su Vam kontakti, ali i Vaš prostor, u kome Vas niko neće uznemiravati.

Veoma ste radoznali i ništa Vas ne ostavlja ravnodušnom. Rečima se spretno služite, sposobni ste da branite svoje ideje i da se nametnete; brzim zaključivanjem možete izvući ono najbolje od drugih i ako praktično primenite svoje sposobnosti, možete biti uspešni u profesijama vezanim za obrazovanje, komunikaciju i javnim delatnostima. U suprotnom, možete biti skloni manipulisanju drugima. Vodite računa o svojoj verbalnoj agresivnosti, i o vulkanskom temperamentu koji Vam može naškoditi. Vaša inteligencija Vas ponekad sprečava da reagujete. Stalo Vam je da se dopadnete drugima, odakle proističe i izvesna nestabilnost na sentimentalnom planu…

Devica / Rak:

Kuća ovog osetljivog i miroljubivog stvorenja njegova je školjka i porodični krug je centar njegovog života. Ovakva osoba svoje slabosti nadoknađuje tako što život organizuje do detalja, stalno se pridržavajuci svojih principa. Nepoverljiva je i pazi da se ne otvara pred bilo kim. Ume da se izrazi samo u porodičnoj intimnosti ili u uskom krugu brižljivo odabranih prijatelja a vernost u ljubavi i prijateljstvu stavlja na prvo mesto.

Devica – Rak je daleko od toga da se oduševljava na prvi nalet, ne daje se olako i gaji jednu vrstu stidljivog ponašanja, više u moralnom nego u fizičkom smislu, što od nje čini veoma taktično biće, osetljivo, iskreno i blago. Ponekad se, međutim, pokazuje kao suviše ukočeno. Pošto ne ume da rizikuje, ova osoba propušta prilike u životu, i to one koje valja zgrabiti odmah čim se ukažu. Ali zauzvrat, ona nije bez sposobnosti prilagođavanja. Ako mora da donese neku odluku, ona to čini sa velikom brigom za detalj. Ozbiljna i skromna, pokušava da zauzme mesto za koje misli da joj pripada, ne gajeći preterane ambicije.

U ovoj kombinaciji vidljiv je poznati sentimentalizam Raka koji se meša sa cerebralnom logikom Device, tako da dolazi do borbe unutar ličnosti u kojoj je pobednik čas blažena mašta jednog čas intelektualne težnje drugog znaka. Rađaju se sukobi koji ovu ličnost čine “neodoljivom” za druge, ličnost koja je čas spremna da popusti entuzijazmu, čas se u potpunosti pokorava razumu, ali koja nikada ne zaboravlja onu drugu stranu svojeg “ja”, u senci njene unutrašnjosti. Svakako je prednost nositi dve tako suprotne ličnosti u sebi jer to čini ove osobe posebno nadarenim da neposredno sagledaju suštinu svake situacije…

– Vaša egzistencija je u velikoj meri pod uticajem porodičnih slika i porodičnog života. Vi ste mirniji, stidljiviji i osećajniji nego tipična Devica i dajete prednost kućnom i porodičnom okruženju. Sanjarije Vas stalno vezuju za detinjstvo i vode Vaša osećanja i izbor. Spontani ste samo kada se osećate potpuno sigurno; tada otkrivate da ste luckastiji više nego što pokazujete. Vaše glavne ljudske vrline potiču iz činjenice da nikada ne zaboravljate svoje korene, niti iskustva koja ste stekli u životu. Vaš autoritet je uvek obojen izvesnom brigom za druge – imate odličnu intuiciju pri ocenjivanju ljudi i često se okrećete tuđim željama i potrebama.

Emocije su Vam veoma jake i sa Vama se mora postupati veoma pažljivo. Strah od ismevanja ili kritike, ponekad Vas čini diskretnom, diplomatičnom i konvencionalnom osobom; zbog izražene osetljivosti, podložni ste uticajima sredine i težite da vidite život kroz druge. Mašta Vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno. Vodite računa o svojim raspoloženjima, moglo bi Vam se dogoditi da sve shvatate previše lično.

Nadvladani osećanjima kojima ne možete da zagospodarite, potreban Vam je zaštitnički oklop, mekani omot koji Vam daje sigurnost. Vi ste biće bogato prelivima i sposobno da pomiri san i javu. Još ako bi malo izašli iz svoje školjke, uvideli bi da svet nije tako preteći kao sto zamišljate…

Devica / Lav:

Devica nije baš u svom elementu u spoju sa Lavom, koji unosi u ovu ličnost snage potpuno suprotne snagama Device. Ipak, ova struktura je mnogo lakša za življenje nego obrnuta kombinacija – Lava sa podznakom Device. Rađa se ličnost koja, iako sposobna za velika ostvarenja, mora neprestano da vodi tešku bitku kako bi održala u ravnoteži čas preterane impulse Lava čas obuzdavajuću logiku Device; veština da dobije ovu bitku omogućiće joj da osvoji solidne pozicije koje, čak i ako je ne zadovolje u potpunosti, ulivaju joj neophodan podstrek u daljem usponu.

Stidljiv i rezervisan temperament Device umanjuje maniju veličine koja pokreće Lava. Ovo biće uglavnom ume sebi da pruži sredstva za ostvarenje svojih planova do poslednjeg detalja. Reč je o nemirnoj prirodi, ali veoma plodnoj i produktivnoj koja ne zna za ograničenja i prepreke. Ovaj karakter teži da se brzo uravnoteži i sazri. Svestan svojih ograničenja koliko i svojih sposobnosti, on tačno zna dokle može da ide i čuva hladnokrvnost u teškim situacijama. Rođeni u ovoj kombinaciji imaju potrebu da se potvrde da bi se oslobodili a logički i praktični duh im je glavni adut za materijalni uspeh…

– Vi ste Devica koja voli da bude centru pažnje, mada možda i ne želite to toliko kao što se čini na prvi pogled. Vaše prisustvo se oseća, Vaše organizatorske sposobnosti dolaze do izražaja i imate uticaja na okolinu. Generalno, uspeh postižete bez nekih velikih napora. Izazivate poverenje kod drugih ljudi, radite mnogo, znate da se povremeno pokažete veoma efikasnim i da svoj diskretni autoritet pokazujete nad drugima.

Vaša snaga je više upadljiva nego Vaša slabost. Izbegavajte da svoje želje smatrate stvarnošću, da imate iluzije o sebi ali i o drugima; ako ostanete lucidna osoba imate šanse da uspete na materijalnom planu. Neosporno je da ste egocentrični, ambiciozni i da ne možete proći nezapaženo. Pa ipak, imate i mnogo kvaliteta: volju, hrabrost, razumevanje za drugoga, osećanje časti. Vi vladate i postajete neophodni, brinete se o svemu i svima, ulažući u to sve svoje snage. Uvek ste u potrazi za čvrstim osloncima i možete računati na pomoć prijatelja.

Vaše teškoće ogledaju se i u tome što čim dobijete jednu bitku, bacate se u drugu, ne bi li se popeli još malo. Po prirodi egocentrični i ponosni, umete da se plasirate, društveni ste, esteta, jednom rečju kreativac. Vaše ponašanje može varirati od preterane eksponiranosti do suzdržanosti, tako da Vaša okolina nikad ne zna s kim ima posla. Veoma ste probirljivi o bilo kojim izborima da se radi.

Zahtevate puno i negujete izvesne principe, a osrednjost Vas prilično rastužuje. Ambiciozni ste, Vaši ciljevi moraju da budu uzvišeni, a sredstva kojim će se oni postići otmena. Idealista, verujete u izvesne vrline kao što su poštenje i pristojnost. Vaša negativna osobina: loše postavljen i upravljen ponos koji veliča Vaš egoizam. Odnosi sa okolinom zbog toga stradaju. Takvo ponašanje bi moglo da Vas vodi u velike greške, naročito na emotivnom planu…

Devica / Devica:

U znaku Device, krajem leta, dan i noć traju približno jednako dugo, pa je osoba rođena u ovom znaku obično obdarena smislom za suprotnosti. “Dvostruka Devica” je esencija reda i preciznosti. Pedantna je, pridaje veliki značaj racionalnom, čistunac je do manijačkih razmera. Odlikuje je duh ravnoteže praćene gvozdenom logikom, borba i savez za osvajanje idealnog sveta u kojem je sve tačnost, metod i sigurnost.

Ovde se vodi uporna borba protiv sveta stvarnosti, jer se ovaj spoj često pokazuje lišenim one doze elastičnosti i prilagodljivosti koja čini život lakšim i ublažuje sukobe sa realnošću. Ovakva osoba često opterećuje sebe nepotrebnim detaljima, što joj koči intuiciju i sprečava sintetički duh. Osećanje nesigurnosti obuzima je kad god oseti da nema logičkog razumevanja događaja i ljudi. Mora da razume da bi priznala. Tako ona “pravi svoju kartoteku i lepi etikete” da bi sredila svoje utiske. Ali, nijedan intelektualni sistem, ma koliko bio uopšten i precizan, ne može da obuhvati stvarnost. Živi svet nesvodiv je na usku kategorizaciju.

Čista Devica je tako kao Eva koja kuša jabuku saznanja ili naučnik koji pokušava da uhvati svet u formule: što više uči, sfera saznanja koju treba steći širi se, otkrivajući granice ljudske svesti koja se odrekla intuicije i isključila mozak iz čula. Ukoliko ne uspe da pomiri suprotnosti, kod nje će prevladati noćna ili dnevna strana. Može se sresti i rezervisana, stidljiva, samodisciplinovana Devica, uglavljena u svoje navike; ali i ekspanzivna, razvratna, nemoguća, avanturistička Devica.

Sve u svemu, smerna ili raspusna, stereotipna i banalna, ili originalna i izuzetna, “dvostruka Devica” je teško kada u stanju da pomiri u sebi te protivrečne težnje i odgovara uvek više jednoj ili drugoj od kategorija po podeli njenih planeta po zodijačkom krugu…

– Imate zdrav razum i osoba ste od inicijative; uredni ste i organizovani. Vaša težnja ka perfekcionizmu često Vas može učiniti veoma napornom. Težite samokontroli, metodičkom delovanju i izbegavanju avantura. Takvo ponašanje Vas uglavnom drži dalje od opasnosti i teških udaraca, ali bi Vas moglo zatvoriti u jedan monoton život, tim pre što Vi ne pokazujete želju da se menjate. Jer, i Vi takođe volite život, zadovoljstva, uživanja ali Vas neki unutrašnji glas stalno opominje da se zaustavite, da sačekate, da sve svoje utiske akumulirate, skupljajući ih do maksimuma…

Tim glasom kod Vas upravlja Devica i ako Vam se ponekad učini da život prolazi pored Vas, ne dotičući Vas se previše, znajte da je za to kriv uticaj Vašeg podznaka. Pošteni u svojim aktivnostima i društvenim odnosima, takvi ste i u ljubavi. Nošeni ka vernosti, kako u prijateljstvu tako i u ljubavi, Vi ste čvrst drugar na koga se može računati. Međutim Vaša prevelika rezervisanost ponekad zbunjuje okolinu i izlaže Vas, tokom mladosti, ispadima i obazrivosti. Nevolje Vas često ohrabruju, ali postoji rizik da se zatvorite u sebe i to u Vašoj komunikaciji može dovesti do ozbiljnih teškoća. Pokušajte da ublažite svoju kritiku pažnjom i brigom o drugima…