in

ZNAK SA PODZNAKOM: KOMPLETAN HOROSKOP ZA SVE KOMBINACIJE RAKA

Rak / Ovan: Godišnji horoskop za 2018. Evo ko će biti najmoćniji i najsrećniji znak u sledećoj godini… Ima li nešto teže nego ostvariti u životu velike snove detinjstva, pogotovo ako već postoji unutrašnji sukob između ravnodušnosti i akcije, nepokretnosti i poleta, postojanosti i eruptivnosti? Potreba za poniranjem u fantastičan, vilinski svet ne slaže se […] More

Rak / Ovan:

Godišnji horoskop za 2018. Evo ko će biti najmoćniji i najsrećniji znak u sledećoj godini…
Ima li nešto teže nego ostvariti u životu velike snove detinjstva, pogotovo ako već postoji unutrašnji sukob između ravnodušnosti i akcije, nepokretnosti i poleta, postojanosti i eruptivnosti? Potreba za poniranjem u fantastičan, vilinski svet ne slaže se baš sa radošću življenja. Rak je sav osećanje i senzibilnost; Ovnova najdominantnija osobina je snaga volje. Sjedinjeni, ova dva tako različita i protivrečna znaka često daju utočište prirodi koja je u neprestanom sukobu sa samom sobom.

Rak – Ovan loše podnosi svoje protivrečnosti ako ne uspeva da ih izrazi. Prijemčiv i osećajan, on oseća da ga se tiče sve što se oko njega dešava i rastrzan je između želje da se umeša, da izmeni tok događaja ili da utiče na ljude, i želje da se povuče, da se skloni u sebe samog, kako ne bi preterano patio zbog sukoba koje zapaža, ako se već smatra nemoćnim da ih razreši. Preosetljiv, on često ima utisak da ga progoni zla kob, dok strpljivo tka, često i ne sluteći to, mrežu što ga zarobljava. Može da pronađe neku svoju ravnotežu samo ako vodi veoma aktivan profesionalni život, uporedo stvarajući sebi postojano ognjište, mesto kao stvoreno da oslobađa njegova osećanja.

Pun topline, Rak – Ovan predstavlja izvanrednu tačku oslonca, privlačnu u nedrima porodice. Hrabar, on može da obezbedi osećanje moralne sigurnosti svojima i nastoji da im pomogne da se odupru iskušenjima kojima su izloženi. Nije potrebno mnogo pa da se razviju pozitivne vrednosti ove kombinacije: na primer, preduzimljiv duh, udružen sa upornošću. Ali, i ovde su moguće krajnosti tako da ovu astrološku kombinaciju nikada nije moguće unapred oceniti kao pozitivnu ili negativnu, jer su uvek moguće promene i preobražaji…

– Potrebno Vam je vremena, mnogo vremena da biste presekli pupčanu vrpcu i pobegli od zaštite porodice, zaklonu u koji ćete se uvek vraćati. Pa i pored toga, može se za Vas reći da ste agresivniji, energičniji, nestrpljiviji i ekstravertniji nego što su to uobičajeni, naglašeni pripadnici Vašeg znaka Raka. Imate smisla za rizik i avanturu, potrebu da “sređujete stvari”, da svoje snove pretvorite u stvarnost. Imate sagorevačku energiju, naročito u vreme Punog Meseca. U to vreme imate i tendenciju da prenaglašeno reagujete što Vam može doneti probleme. U osnovi ste nemirni, Vaš pristup svetu je neposredan pre nego diplomatski.

Izbegavajte da iznosite svoje mišljenje bez ikakvog ustručavanja. Postoji jaka kontradiktornost između Vaše odvažnosti koja je cešće u prvom planu i Vašeg straha od života i izlaganja udarcima sudbine. Terate često sebe da se suočite sa svetom, ali u duši strepite. Veoma ste osećajni. Vaš problem je u tome što ne možete da nađete ravnotežu između unutrašnjeg i spoljnog sveta, između privatnog života i profesije. Istina, Vaši aduti, istrajnost i preduzimljivost, omogućavaju Vam da budete uspešni u svojim poduhvatima, ali Vaše slabosti, detinjasto ponašanje i naivnost, često Vas izbacuju iz koloseka…

Rak / Bik:

Spoj elementa Vode i elementa Zemlje daje u ovom slučaju prevlast osećanja nad razumom i stvara prirodu sposobnu da duboko učestvuje u radostima i patnjama drugih, ali koja istovremeno trpi veliko razočaranje kad ne naiđe na sličan pristup čak i kod najbližih. Kod ovih osoba preovlađuju smisao za udobnost, fizičku i moralnu, kao i potreba za materijalnom i afektivnom sigurnošću.

Veoma srdačan, vezan za svoje i za dom kao puž za svoju kućicu, Rak – Bik sa velikom postojanošću ostaje veran onome što izabere. Za svoje bližnje predstavlja neku vrstu stožera, čvrstog stuba, koji im omogućuje da se ne izgube kada treba proći kroz životne oluje. Osećanje odgovornosti ne dopušta mu da olako donosi odluke, naročito ako bi mogle da ugroze one koje voli.

Retko se može videti kako beži pred teškoćama, ako mora da ih savlada da bi sačuvao ono što ima. U svakom slučaju, reč je o ličnosti veoma umešnoj da odbrani svoje interese i poslove, sposobnoj da savršeno organizuje sebe i svoj život, i pored toga što živi pod jakim uticajem osećanja i čisto unutrašnjih utisaka. Zato ovaj spoj često pokazuje bogatstvo duše i intelekta.

Kada u horoskopu preovlađuje Rak, život je za ovakvu osobu ogroman san, reka snova, u kojoj može da uživa koliko joj je drago, sa veoma maštovitom senzualnošću. Jer, njeni unutrašnji svetovi nisu predeli tišine: oni crpe iz detinjstva i iz intrauterine aktivnosti. Tu Rak – Bik stiče jednu ljudsku dimenziju koja ga često razlikuje od zajednice smrtnika, ali ga ne udaljava sasvim od materijalističkih iskušenja. Ipak, on nije njihov rob, budući da je njegov duhovni život obojen romantizmom i hedonizmom i da se izdiže iznad čulnih radosti, koje podvlače njegovu sklonost ka miru i sreći. Porodica je njegov Zemaljski raj, a kuća njegov vrt…

– Imate tihu, nenametljivu prirodu i Vaše poznanike i okolinu smiruje Vaša mirna i sređena pojava. Potrebno Vam je izvesno vreme da primite utiske i naučite novo; kad, međutim nešto naučite, retko to zaboravljate. Obazrivo izričete pohvale, niste skloni tročenju novca i nikad ne donosite brze zaključke. Vaš imidž – čulni ste i pomalo sami sebi povlađujete.

Iako su Vam mašta i kreativne sposobnosti velike, ipak Vam je glava na ramenima a ne na nebesima. Vi gradite svoj posed kamen po kamen naizgled nemarno. Ma šta da desi, Vi sledite svoj krajnji cilj: sigurnost za sebe i svoje. Vrlo ste osećajni i nežni, ali ništa manje niste ni oprezni i posesivni. Više volite dugoročne odnose, duboke i iskrene, bez obzira koliko oni bili blještavi. Potrebno Vam je da Vaš ideal dobije i materijalno obeležje da bi u njegovom ostvarenju mogli u miru da uživate.

Pokazujete izvesnu svojeglavost u želji da živite na način koji ste izabrali. Počto Vas je teško pokrenuti i promeniti, loše podnosite preispitivanja i preokrete. Ipak, kada pređete u akciju, sposobni ste da sve prevrnete na svom putu, uklanjajući one koji Vam stvaraju smetnje. Ovaj princip samoodbrane ima jednu relativno ograničenu teritoriju i spremni ste na sve da bi obezbedili sigurnost na tom području koje Vam pripada…

Rak / Blizanci:

U ovoj kombinaciji, najdominantnija osobina Blizanaca koju predstavlja ekstremna intelektualna aktivnost, otvorenost prema svemu što može zadovoljiti neko interesovanje, makar i kratkotrajno, sjedinjuje sa bogatstvom emocija i osećanja, subjektivnih ubeđenja, nejasnih misli i s onim neodređenim i nesigurnim stavom tipičnim za Raka. Ovaj spoj intelekta sa instinktom može biti temelj velike intuicije, istinske sposobnosti hvatanja u letu i nepogrešivog procenjivanja situacija i mogućnosti.

U ovoj kombinaciji Mesec i Merkur udružuju svoje napore da bi produžili detinjstvo i mladost sve do zrelog doba i da bi stvorili jedno od onih bića za koje se kaže da “umeju da ostanu večno mladi”. Ovaj mešoviti tip nije čist beskrvni intelektualac. Baš naprotiv. On je nestalan, maštovit, osetljiv. Njegova duboka osećajnost ga goni da se zanima za ljudske stvari i društvene odnose. Ali, on se koleba između intimnosti svog porodičnog života i zamora spoljašnjeg sveta u koji bi tako rado uronio.

Stalno pokušava da pomiri raspoloživost sa osećanjem sigurnosti, društveni život sa privatnim, san sa lucidnošću. To nije uvek jednostavno! Ponekad mu je teško da se dokaže kao ličnost jer lako pada pod uticaj okoline. Njegov unutrašnji život koji pokreću brojni i složeni snovi, određuje središte njegovog duha zaljubljenog u novotarije i čudesa, što se često graniči sa fantastikom. Takva osoba podložna je kako dobrim tako i rđavim uticajima, te je stoga sposobna i za najbolje i za najgore stvari.

Kao usamljenik u gomili, Rak – Blizanac ume nenadmašno da krči puteve. Ali zbog svog temperamenta, koji je istovremeno miran i sanjalački nežan, ali i živ, prilagodljiv kretanjima sveta koji ga okružuje, on teško nalazi svoje pravo mesto, misleći stalno da bi mu negde drugde bilo bolje i brzo se umara od druženja sa istim osobama. Dešava se, takođe, da ne može da podnese odgovornost uspešnog čoveka, pa se povlači u svoje detinjstvo, nalazi zadovoljstvo u melanholiji i uživa u pričama o dobrim starim vremenima…

– Bilo da je reč o ovoj ili obrnutoj kombinaciji (Blizanaca sa podznakom Raka), obe imaju teškoća da “pristupe stadijumu zrelosti”. Ali, ova je kombinacija ipak unekoliko bolja. Ovaj podznak daje Vam sposobnost za komunikaciju, lakoću da spontano uspostavljate kontakte. Verbalniji ste od ostalih Rakova, naročito kada treba izraziti nešto što je vezano za emocije. Imate mašte napretek, izvanrednu inteligenciju i razvijen kritički duh – odlikuje Vas stalna potreba da nešto shvatite, upoznate i naučite.

Praktični ste, snalažljivi, i umete da iz neuspeha izvučete pouku. Vrlo ste prilagodljivi i promenljivih raspoloženja; promenljivost Vam zavisi od naknadnog, često mudrijeg razmišljanja. Raznovrsni ste, ali morate da naučite da se koncentrišete a da ne delujete impulsivno. Pripazite da ne rasipate energiju obavljajući više stvari istovremeno – imate više smisla za oblikovanje zamisli nego za njihovo ostvarivanje. Ne podnosite ni ustaljenost ni isključivo zalaganje, dok Vas u isto vreme Vaša nestalnost čini nesigurnim. Budućnost za Vas može postati teška zagonetka!

Rak / Rak:

Ovo je, van svake sumnje, veoma interesantna kombinacija, jer se u njoj vide umnožene sve karakteristike jednog znaka koji je već sam po sebi dovoljno promenljiv i neshvatljiv. Svaka odrasla osoba nosi u sebi dete koje sniva. To je, naravno, samo slika koja treba da ilustruje karakter osobe rođene u znaku Raka, čiji je i Ascendent u znaku Raka. Život osećanja dobija za nju izuzetnu važnost budući da deluje isključivo pod uplivom unutrašnjih utisaka.

Njeno prilagođavanje spoljnom svetu prolazi kroz fazu fizičke i mentalne evolucije u zaklonu od spoljnih agresija. U meri u kojoj napreduje u upoznavanju sebe, čisti tip Raka saznaje da ima potrebu da se psihički učvršćuje, da sačuva svoje bračno ili porodično jezgro gde će izliti svoju osećajnost, da sebi stvori porodično ognjište, kuću, zaštitni oklop, čvrstu osnovu odakle će potom moći zračiti u život a da ne upadne u zamke što mu ih postavlja društvo. Važno mu je i neophodno da drugi na pravi način odaju poverenje njegovim kvalitetima.

Njegova bi priroda da se potpuno posveti ljubavi i da u svim okolnostima reč ima njegova senzibilnost; međutim, bez velike snage karaktera, malo ima izgleda da otuda izađe neokrnjen, da ne pretrpi štetne uticaje, koji mogu poremetiti njegovu unutrašnju ravnotežu i razočarati njegovu veru u prijateljstvo. To je biće prve ljubavi, koja ne mora da se završi, neprolazne lepote, života koji odbija da prihvati neminovnost smrti.

Snovi ovog bića imaju moć stvarnosti. Mučeno himerama detinjstva, ono odbija da žrtvuje svoj ideal zahtevima materijalnog života. Tako često nailazi na velike teškoće prilagođavanja, koje ga bacaju u melanholiju, kao da žali za nekim nezaboravnim zlatnim dobom, kao da kreće, poput Marsela Prusta (koji je u horoskopu takođe bio Rak, ali sa podznakom Ovna), “u potragu za izgubljenim vremenom”…

– Vaša egzistencija je u velikoj meri pod uticajem porodičnih slika. Važni su Vam tradicija i rodoljublje; volite da skupljate stvari i da se vraćate u prošlost. Emocije su Vam veoma jake. U Vama postoji imaginacija, fantazija, izvesna kreativnost ali i ukus za lepe stvari. Vaš autoritet je uvek obojen izvesnom brigom za druge – imate odličnu intuiciju pri ocenjivanju ljudi i često se okrećete tuđim željama i potrebama. U osnovi ste stidljivi pa su Vam, da biste stvarno procvetali, potrebni ljubav i ohrabrenje.

Uživate u romantičnim situacijama, u ponašanju ste graciozni i šarmantni, ali ste, kadgod Vas povredi kakva neprijatnost, skloni da se uvučete u svoju ljušturu. Zbog velike osetljivosti, podložni ste uticajima sredine i težite da vidite život kroz druge. Posle prvog susreta sa Vama ljudi su impresionirani Vašim dubokim osećanjima i krhkom sigurnošću. Mašta Vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno.

Vodite računa o svojim raspoloženjima, moglo bi Vam se dogoditi da sve shvatate previše lično. Zato bi trebalo da, ponekad, pređete u Jarca, u svoj suprotni znak. Vremenom ćete steći više zrelosti i mudrosti. To znači: prihvatite neophodnost činjenice da treba da odrastete i da se suočite sa životom…

Rak / Lav:

Ova kombinacija se može definisati kao dan i noć u istoj osobi; oni podstiču velikodušno cvetanje ličnosti ili njenu opasnu inflaciju. Emocionalnim impulsima u ovom spoju znaka i podznaka diktira i dominira snažna volja Lava. Prirodno može doći do ozbiljnih unutrašnjih sukoba ove dve snage koje je teško kontrolisati; ipak prijemčiva priroda Raka ume znalački da se nosi sa takvim sukobima.

Sa svoje strane, Vatrena priroda Lava podstiče na ispravno prepoznavanje sopstvenih snaga; s jedne strane, postoji želja za ličnim isticanjem, a s druge isto tako jaka težnja za osamljivanjem. Sebeljublje je jako ali i vrlo osetljivo. Tako, kontrast preobilne snage Lava i tvrdoglavog zaziranja od borbe karakterističnog za Raka, pokušavaju da nađu neku svoju harmoniju. U ovoj prirodi, ipak, ambicije ne bivaju prikočene već dobijaju odlučnu formu. U njoj, snaga volje izraziće se u gvozdenoj odluci da po svaku cenu brani svoje ideale…

– Lav Vam daje čežnju za svetlima pozornice, kvalitet jedne zvezde, optimizam, ali sve to, Vi iznutra ne osećate. Posle prvog susreta sa Vama ljudi su impresionirani Vašim dubokim osećanjima i krhkom sigurnošću. Mašta Vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno. Izbegavajte da svoje želje smatrate stvarnošću, da imate iluzije o sebi ali i o drugima; ako ostanete lucidna osoba imate šanse da uspete na materijalnom planu.

Povedite računa o svom ukusu za luksuzno i za potrebom da budete vreća bez dna, odnosno da zbog svojih strepnji i potrebe da imate potvrdu od drugih razbacujete sve oko sebe. Neosporno je da ste egocentrični, ambiciozni i da ne možete proći nezapaženo. Pa ipak, imate i mnogo kvaliteta: volju, hrabrost, razumevanje za drugoga, osećanje časti. Vi vladate i postajete neophodni, brinete se o svemu i svima, ulažući u to sve svoje snage. Uvek ste u potrazi za čvrstim osloncima i možete računati na pomoć prijatelja.

Vaše teškoće ogledaju se i u tome što čim dobijete jednu bitku, bacate se u drugu, ne bi li se popeli još malo, zato što volite da se koristite svojim ugledom. Jaka ste ličnost i bez muke dominirate nad drugima. Iskreni ste i direktni, romantični i idealista, pa ipak, ako niste savladali lekciju iz velikodušnosti, možete biti egoistični, tvrdoglavi i nedisciplinovani. Po prirodi egocentrični i ponosni, umete da se plasirate, društveni ste, esteta, jednom rečju kreativac. Vaše ponašanje može varirati od preterane eksponiranosti do suzdržanosti, tako da Vaša okolina nikad ne zna s kim ima posla.

Veoma ste probirljivi o bilo kojim izborima da se radi. Zahtevate puno i negujete izvesne principe, a osrednjost Vas prilično rastužuje. Ambiciozni ste, Vaši ciljevi moraju da budu uzvišeni, a sredstva kojim će se oni postići otmena. Idealista, verujete u izvesne vrline kao što su poštenje i pristojnost. Vaša negativna osobina: loše postavljen i upravljen ponos. Odnosi sa okolinom zbog toga stradaju. Vaši prijatelji počinju da smatraju da bi mogli da pokažete i malo skromnosti i takvo preterano samopouzdanje bi moglo da Vas vodi u velike greške, naročito na emotivnom planu…

Rak / Devica:

Kuća ovog osetljivog i miroljubivog stvorenja njegova je školjka i porodišni krug je centar njegovog života. Ovakva osoba svoje slabosti nadoknađuje tako što život organizuje do detalja, stalno se pridržavajući svojih principa. Nepoverljiva je i pazi da se ne otvara pred bilo kim. Ume da se izrazi samo u porodičnoj intimnosti ili u uskom krugu brižljivo odabranih prijatelja a vernost u ljubavi i prijateljstvu stavlja na prvo mesto.

Daleko je od toga da se oduševljava na prvi nalet, ne daje se olako i gaji jednu vrstu stidljivog ponašanja, više u moralnom nego u fizičkom smislu, što od nje čini veoma taktično biće, osetljivo, iskreno i blago. Ponekad se, međutim, pokazuje kao suviše ukočeno. Pošto ne ume da rizikuje, ova osoba propušta prilike u životu, i to one koje valja zgrabiti odmah čim se ukažu.

Oprezna i rezervisana priroda čini je suprotnom oportunistima kakvi su Blizanci ili Vaga. Ali, zauzvrat, ona nije bez sposobnosti prilagođavanja. Ako mora da donese neku odluku, ona to čini sa velikom brigom za detalj. Ozbiljna i skromna, pokušava da zauzme mesto za koje misli da joj pripada, ne gajeći preterane ambicije.

Sve u svemu, jedinstvo Rak – Devica daje u osnovi prijemčivu ličnost, otvorenu za utiske koji dolaze iz spoljnog sveta, uvek spremnu da pokupi sve što može obogatiti njen duhovni i intelektualni prtljag. Reč je o izrazito inteligentnom tipu, koji uspeva spontano da uđe u suštinu drugih osoba ili stvari. Ima urođen smisao za gostoprimstvo i povrh svega za prijateljstvo, koje uspeva da uzdigne dubinom osećanja. Ovakva ličnost voli da joj se pokazuje pažnja i izražava ljubav. Njena sposobnost da se suoči sa teškoćama i pobede koje uspeva da ostvari, ne čine je nikad gordom…

– Imate zdrav razum i osoba ste od inicijative; uredni ste i organizovani. Vaša težnja ka perfekcionizmu često Vas može učiniti veoma napornim. Težite samokontroli, metodičkom delovanju i izbegavanju avantura. Takvo ponašanje Vas uglavnom drži dalje od opasnosti i teških udaraca, ali bi Vas moglo zatvoriti u jedan monoton život.

Jer, i Vi takođe volite život, uživanja ali Vas neki unutrašnji glas stalno opominje da se zaustavite, da sve svoje utiske akumulirate, skupljajući ih do maksimuma. Tim glasom kod Vas upravlja Devica i ako Vam se ponekad učini da život prolazi pored Vas, ne dotičući Vas se previše, znajte da je za to kriv uticaj Vašeg podznaka.

Spontani ste samo kada se osećate potpuno sigurno; tada otkrivate da ste luckastiji više nego što pokazujete. Vi se u stvari bolje prilagođavate stvarnosti od ostalih Rakova. Sanjarije Vas stalno vezuju za detinjstvo i vode Vaša osećanja i izbor. Vaše glavne ljudske vrline potiču iz činjenice da nikada ne zaboravljate svoje korene, niti iskustva koja ste stekli u životu.

Pošteni u svojim aktivnostima i društvenim odnosima, takvi ste i u ljubavi. Nošeni ka vernosti, kako u prijateljstvu tako i u ljubavi, Vi ste čvrst drugar na koga se može računati. Nevolje Vas često ohrabruju, ali postoji rizik da se zatvorite u sebe i to u Vašoj komunikaciji može dovesti do ozbiljnih teškoća – naročito kada su emotivne potrebe u pitanju…