in

3 SUDBINSKA CIKLUSA U TVOM ŽIVOTU: OTKRIJ U KOJEM SI SADA I ŠTA OČEKIVATI!

Određene godine našeg života naša su najveća otkriča, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prekidamo dugogodišnju vezu, zasnivamo brak, mijenjamo posao, postajemo roditelji, činimo izbore kojima radikalno mijenjamo dosadašnji smjer kretanja. Ta su obično razdoblja u kojima nam nije baš posve jasno šta nam donosi sutra i šta možemo očekivati. […] More

Određene godine našeg života naša su najveća otkriča, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prekidamo dugogodišnju vezu, zasnivamo brak, mijenjamo posao, postajemo roditelji, činimo izbore kojima radikalno mijenjamo dosadašnji smjer kretanja.

Ta su obično razdoblja u kojima nam nije baš posve jasno šta nam donosi sutra i šta možemo očekivati.

Kad se nalazimo na raskrižju ispred nas je najmanje dva, ako ne i više puteva.

Koji izabrati i kakve to veze ima s astrologijom i zvijezdama iznad nas?

Prema astrološkim zapisima, tijekom života nailazimo na tri najveća životna raskrižja koja se događaju u kasnim 20-tima, ranim 40-tima i kasnim 50-tima.

U godinama između, prije i poslije, susrećemo se s nizom manjih tzv. tački preokreta, a svaka od njih priprema nas za onu koja slijedi.

Zamislite da je vaš život poput oceanskog vala koji se penje i penje, sve dok ne dosegne svoj vrhunac, a potom počinje njegova silazna putanja prema poziciji odakle je i krenuo i opet ispočetka.

Vrhunac toga vala je, u prenesenom značenju, glavna tačka preokreta u našem životu. Pogledajmo kako to izgleda s astrološkog gledišta.

Krojači sudbine

Dva glavna planeta koji sudjeluju u tim ključnim ciklusima našeg života su Saturn i Uran, Jupiter sve to vjerno prati te Neptun i Pluton. Krenimo od Urana, u astrologiji boga promjena, kojem su potrebne 84 godine da obiđe jedan krug oko Sunca.

Prosječan život čovjeka traje oko 84 godine. Slučajnost? Mislimo da nije. Uran je planet života. Istina je da se Sunce smatra nosiocem životne sile u Zodijaku, no Sunce predstavlja način na koji živimo život, a koji se nalazi pod nadzorom Urana. Uran je bučan alarm, zvono za uzbunu, indikator korjenitih, ponekad i silovitih transformacija. Svakih sedam godina on mijenja astrološki znak i tada nas obično opsjedaju pitanja u stilu – šta i kako dalje?

Krize koje izaziva Uran, nose klicu oslobođenja, ostvarenja samostalnosti, on ruši dotrajalo da bi se izgradilo novo, a cijeli taj proces nije uvijek jednostavan.

Saturnu je potrebno oko 29,5 godina da prijeđe orbitu oko Sunca i taj kraj jednog i početak drugog ciklusa, koji se obično događa oko 28 ili 29 godine života, a poklapa se sa Saturnovim povratkom, koji označava prelazak tranzitnog Saturna preko mjesta u horoskopu gdje je bio u trenutku svog rođenja.

U tim godinama obično provodimo barem jednu važnu odluku od velikog značenja. On urušava sve što je ‘potrošeno’, nekvalitetno ili nema više smisla za naš život. Nije neobično da loši i nekvalitetni brakovi ne uspijevaju preživjeti sedmu godinu braka. Saturn obično aktivira pitanja vezana uz autoritet, odgovornost, očinsku ulogu i sazrijevanje.

Iznenadni darovi

Jupiteru je, za razliku od prethodna dva planeta, potrebno 12 godina da prijeđe cijeli put oko Sunca, i budući da je mnogo brži u kretanju od svojih prethodnika, njegovi efekti na naš život nisu uvijek toliko snažni i dojmljivi. Često donosi iznenadne blagoslove, dobitke, zaradu i sreću.

Pokušajte se prisjetiti šta se događalo otprilike svake 12. godine pa do danas. Mogli biste doći do zanimljivih otkrića. Iskoristite njegovu dobrobit kako biste oplodili svoje ideje, ostvarili svoje snove, kako biste se razvijali i rasli.

Dolazimo i do dva posljednja planeta, Neptuna i Plutona. Neptunu je potrebno 165 godina da napravi svoj krug oko Sunca, šta znači da njegove značajnije aspekte osjećamo u prosjeku svakih 14 godina.

Neptun nas obično usmjerava prema duhovnosti, s njim stvaramo svoje snove, maštoviti smo, no isto tako nam može oduzeti i čvrsto tlo pod nogama, pa bježimo u iluziju kako bismo se zaštitili od teških izazova stvarnosti.

Pluton jednu putanju oko Sunca okonča nakon 248 godina i njegove značajne aspekte osjećamo svaku 21 godinu života. Nemoguće je pobjeći njegovoj snazi, primorani smo na radikalne promjene i transformacije, slamamo samonametnuta ograničenja i pronalazimo unutarnju snagu za koju nismo niti znali da je posjedujemo.

Djetinjstvo

Prvih pet godina života potpuno smo nesamostalni i ovisni o roditeljima. Ne donosimo odluke, i ne udaljavamo se od roditelja. Potrebna nam je pažnja i skrb odraslih.

Između pete i sedme godine života, pomalo iskoračujemo iz poznate sredine, ulazimo u jedan novi svijet, svijet nepoznatog i neistraženog, šta je osobito potencirano polaskom u školu. Tada se događa prva tačka preokreta u kojoj Saturn, Uran i Jupiter vode glavnu riječ.