in

Kako biti na dijeti, a da ne osjetite glad?

Foto: Envato

Uz ove savjete nećete osjećati glad ili ekstreman umor, pritom ćete zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom. Nećete morati jesti isključivo salate niti se odricati slatkiša. More

Kada krenete na dijetu koja zahtijeva kalorijski deficit odnosno smanjen unos hrane, važno je pronaći načine kako ostati sit. Savjeti koje ćete pročitati ne zahtijevaju mnogo odricanja u ishrani.

Uz ove savjete nećete osjećati glad ili ekstreman umor, pritom ćete zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom. Nećete morati jesti isključivo salate niti se odricati slatkiša.

Prvi savjet jeste da povećate volumen hrane. Što je veći volumen niskokalorične hrane, veća je sitost nakon jela. Povrće je najbolji način da povećate volumen hrane, a da pritom ne unesete mnogo kalorija.

Preporučuju se zelena salata, paradajz, krastavac, kiseli kupus, karfiol, brokula i paprika. Od žitarica se preporučuju proso, bulgur, kus kus i zob, a od grahorica se preporučuju slanutak, grah, leća, bob i grašak.

Drugi savjet je da smanjite količinu visokokalorične hrane. Pojedite dvije do tri kockice čokolade, umjesto dva reda ili ako konzumirate kikiriki maslac, koristite jednu mali kašiku, umjesto velike. Također, možete pronaći i neke zdravije verzije slatkiša s manjim brojem kalorija.

Treći savjet se odnosi na pravilan udio određene hrane na tanjiru. Pa tako prilikom serviranja hrane, stavite više povrća u odnosu na namirnice bogate ugljikohidratima. Neka vamjedna četvrtina tanjira bude ispunjena ugljikohidratima, druga četvrtina neka budu proteini, a ostatak nadoknadite povrćem.

Četvrti savjet je da pravite supe i variva. Oni imaju veliki volumen zbog velike količine vode, pa su odličan način da unesete malo kalorija. Osim toga, smanjit ćete unos hljeba, a povećati unos povrća u svojoj ishrani.

Peti savjet odnosi se na unos proteina. Proteini su važni za rast i razvoj mišićne mase, a stvaraju i veći osjećaj sitosti. Osim mesa i ribe poput oslića i bakalara, najbolji izvor proteina su jaja i svježi sirevi, prenosi visoko.ba.