in

Kako da briljirate na razgovoru za posao uz pomoć ovih savjeta

Foto: Envato

Jedan od bitnijih savjeta jeste da se opustite prije samog razgovora. More

Sama pomisao da ste dobili priliku za razgovor za posao zna izazvati strah. Zato je važno da se prije samog odlaska na razgovor kod poslodavca dobro pripremite. Dobra priprema je pola urađenog posla.

Prije samog razgovora za posao neophodno je napisati dobru prijavu. Od trenutka kada saznate da ste pozvani na razgovor za posao, čestitaje sami sebi na još jednom uspješnom koraku s kojim ste bliži cilju, a to je u ovom slučaju zapošljavanje.

Za početak prije odlaska na razgovor za posao, istražite poslodavca kako bi saznali što više informacija te na taj način imali jasniju sliku o poziciji na koju aplicirate i i šta se očekuje od vas na radnom mjestu.

Jedan od bitnijih savjeta jeste da se opustite prije samog razgovora. Stres i strah nisu poželjni, jer vam oni mogu samo uništiti odličnu priliku za posao.

Pravi poslodavac će razumjeti vašu tremu kao želju da želite postati dio tima, ali pretjerani strah može izazvati sumnju kod poslodavca da se ne znate nositi sa stresnim situacijama.

Ako pokažete želju i strast prema nekom poslu, nećete ostaviti loš dojam, nego veliku zainteresiranost što će se vašem budućem poslodavcu znatno svidjeti.

Također, humor i nasmiješeno lice je jako bitno prilikom zapošljavanja, naručito ako aplicirate za rad u uslužnim djelatnostima ili trebate svakodnevno komunicirati s kolegama, piše klix.ba.

Nikada ne pričajte loše o starom radnom mjestu. To daje dojam da volite pričati loše o ljudima s kojima ste nekada provodili vrijeme i da ćete u budućnosti pričati loše o poslodavcima.

I na kraju, neverbalna komunikacija je važna. Ona “nosi” 70% ukupne komunikacije. Stoga se potrudite da ostanete smireni. Ne izbjegavajte kontakt očima, jer će to pokazati da niste spremni raditi.