in ,

Savjeti: Kako oprati farmerke, a da ne izblijede?

Foto: Envato

Prilikom pranja farmerki, važno je pridržavati se savjeta kako bi izgledale uvijek kao nove. More

Jedan od najdražih i naudobnijih odijevnih predmeta za muškarce i žene jesu farmerke, iako se mnogi susreću sa problemima kada je u pitanju njihovo pranje i održavanje.

Farmerke, a posebno one tamnije, vremenom potpuno izblijede i izgube boju. Za to je najodgovornije neadekvatno pranje.

Prilikom pranja farmerki, važno je pridržavati se savjeta kako bi izgledale uvijek kao nove.

So kao fiksator boje

Prije pranja farmerki, posebno onih tamnijih koje mogu da ofarbaju i drugi veš, preporučuje se da ih ubacite u lavor sa hladnom vodom, u koju ste dodali puno soli.

Ostavite ih tako da odstoje oko sat vremena, pa ih potom operite u veš mašini. Nakon ovog postupka, farmerke neće puštati boju jer so djeluje kao fiksator boje.

Nove farmerke

Nove farmerke najčešće mogu da ofarbaju drugi veš. Zbog toga je potrebno da im fiksirate boju, ali ovoga puta sirćetom.

Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta sipajte u pregradu za deterdžent, a u mašinu ubacite samo nove farmerke. Operite ih na minimalnoj temperaturi, i brzom pranju bez dodavanja deterdženta i omekšivača.

Pravilno pranje

Važno je znati da prije pranja u veš mašini farmerke uvijek treba izvrnuti naopako, odnosno okrenuti naličje. Također, nikad ih ne treba prati u toploj vodi jer topla voda brže ispira boju.

Izbegavajte sušenje farmerki u mašini za sušenje veša, jer toplota može utjecati na to da brže izblijede, prenosi radiosarajevo.ba.